Steven Vandeput, de nieuwe ondervoorzitter van de N-VA: "Partij heeft verbinding nodig"

Oud-minister Steven Vandeput had drie stemrondes nodig bij zijn verkiezing tot ondervoorzitter van de N-VA. Hij ziet zichzelf als de kandidaat van de verbinding. "Ik heb het gevoel dat we, na de coronaperiode, die verbindingen weer moeten opzoeken."

Als het over N-VA gaat, gaat het vaak over de (al dan niet vermeende) tegenstelling binnen de partij: zacht(er) tegen hard(er), rechts tegen rechtser. Waarbij iemand als Theo Francken dan de harde flank zou zijn, en iemand als ondervoorzitter Valérie Van Peel de zachtere flank.

Of Lorin Parys, de ondervoorzitter die vertrok naar de Pro League, om er ceo te worden. De Wever, Parys en Van Peel vormden samen een hecht trio dat de partij politiek aanstuurde. En die Lorin Parys, een ex-VLD'er die zich met "zachtere" thema's bezighield, wordt nu dus opgevolgd door Steven Vandeput, de voormalige minister van Defensie en huidig burgemeester van Hasselt.  

Vandeput ziet zich, in de lijn van Parys, als een man van de verbindingen, eerder dan van de confrontatie. Zo zei hij in "De ochtend" op Radio 1. "Ik ga er prat op dat ik bij de tegenpolen de verschillende belangen probeer te detecteren. Soms lukt dat, soms niet, om die met elkaar te verbinden."

Vandeput vindt dat de partij die verbinding ook nodig heeft, zonder dat hij daarbij expliciet over de vermeende tegenstellingen binnen de partij praat. "We kunnen veel bereiken met de partij, maar sinds corona hebben we elkaar weinig gezien. We moeten de verbindingen weer opzoeken, om eensgezind naar ons congres en uiteindelijk de verkiezingen in 2024 te kunnen gaan."

De vraag over die verkiezingen - zou N-VA met Vlaams Belang willen samenwerken na die verkiezingen? - ging Vandeput wel helemaal uit de weg.

Beluister hier het interview met Steven Vandeput in "De ochtend":

Meest gelezen