Stoet Rosse Buurten Dendermonde, geslaagde opwarmer voor de Ros Beiaardommegang van volgende maand

Onder een stralende zon groeide de Rosse Buurtenstoet uit tot een gezellig volksfeest. Het initiatief van Dominique Van Malder, acteur en TV-figuur met Dendermondse roots, was meteen een schot in de roos en dat smaakt naar meer volgens de massa toeschouwers.

Zondag 29 mei is het eindelijk zo ver, dan trekt de langverwachte en ondertussen twee keer uitgestelde Ros Beiaardommegang door de straten van Dendermonde. Maar één maand voor het echte werk was het de beurt aan de Rosse Buurten, een stoet en volksfeest waarbij alle Dendermondse deelgemeenten hun thematische bijdrage leverden.

Twee jaar uitgesteld

In 2019 begonnen de voorbereidingen en werd Dominique Van Malderen, een acteur met Dendermondse roots, aangetrokken om een volkse stoet te organiseren waarbij de verschillende wijken, buurten en verenigingen van Dendermonde hun voeling met ‘t Peird konden tonen. De stoet zou in 2020 uitgaan als opwarmer voor de tienjaarlijkse Ros Beiaardommegang, maar om gekende reden werd die droom twee jaar na elkaar opgeborgen.

foto Paul Van Landeghem

Wij hebben eigenlijk de mensen zelf de stoet laten organiseren, het is dus de stoet van het volk

Schepen van Cultuur Els Verwaeren

“Maar nu was het eindelijk zo ver”, zegt schepen van Cultuur Els Verwaeren (N-VA). “Wij hebben eigenlijk de mensen zelf de stoet laten organiseren, het is dus de stoet van het volk. We hebben wel 500 vergaderingen gehad in de verschillende wijken, en daar zijn heel wat creatieve ideeën uit voortgekomen. Qua veiligheid en organisatie is dit ook een ideale testcase voor 29 mei”

Dendermondse folkloristische geschiedenis herleeft

De Rosse Buurten liet de Dendermondse folkloristische geschiedenis herleven, want vroeger hadden heel wat wijken in de stad hun eigen Ros dat verwees naar het echte Ros Beiaard. Vijf van die paarden maakten hun comeback in de Rosse Buurten. Zo liep onder andere het Ros Donckstraat, het Ros Appels en het Ros ‘t Keur mee in de bonte stoet, samen met reuzen, drakenkoppen, een reuzepaling, een reuzemarionet, knapvarkens, dansgroepen en fanfares. En dit alles dankzij het harde werk van de vele vrijwilligers uit de deelgemeenten en wijken.

De toeschouwers waren in elk geval enthousiast. Ze genoten van de stoet en het goede weer, en kijken met z’n allen uit naar 29 mei. De dag dat het Ros Beiaard eindelijk, na 12 jaar wachten, opnieuw op ronde mag door de Dendermondse straten samen met de vier heemskinderen.

Meest gelezen