Videospeler inladen...

Vrienden Sanda Dia na eerste procesdag: "Niet aan ons om te zeggen wat straf moet zijn, maar ze moeten gevolgen dragen"

De vrienden van Sanda Dia zijn opgelucht dat het Reuzegomproces na 3,5 jaar is gestart. Achttien leden van de studentenclub Reuzegom staan er terecht voor de dood van Sanda, die in 2018 overleed na een extreme studentendoop. "Wij zijn onze beste vriend kwijt", zegt Lucas Serrien in "De zevende dag". "Een vader is zijn zoon kwijt. Het is niet aan ons om te zeggen wat de straf is, maar ze moeten iets de rest van hun leven meedragen."

Vrijdag is het langverwachte proces rond de dood van Sanda Dia van start gegaan. Hij overleed in december 2018 na een tweedaagse doop van studentenclub Reuzegom. Alle 18 beklaagden, allemaal leden van de studentenclub, waren op het proces aanwezig. Tot nu toe werden 11 van hen verhoord.

Ook vrienden en familie woonden het proces bij. "Het is na 3,5 jaar een hele opluchting dat we eindelijk het gevoel krijgen dat ze met achttien eindelijk verantwoording moeten afleggen voor de acties die hebben geleid tot Sanda’s dood", zegt vriend Robrecht Cleiren in "De zevende dag". 

"Ik vind het belangrijk om daar aanwezig te zijn. Ik wil dit allemaal niet via de media te weten komen. Ik wil alles horen, om het hoofdstuk zo voor mezelf af te kunnen sluiten. Al gaf het wel een dubbel gevoel om daar te zijn."

"We hopen dat er een antwoord komt op waarom dit is gebeurd, maar we vrezen dat die vraag onbeantwoord zal blijven": beluister hier het volledige gesprek met Lucas Serrien en Robrecht Cleiren.

Videospeler inladen...

Lucas Serrien, ook een vriend van Sanda, kon er vrijdag niet bij zijn, maar volgde alles zo goed mogelijk op vanop afstand. "Volgende week zal ik er wel zijn. Ik wil er niet enkel over lezen. Ik wil zelf zien hoe ze zich nu opstellen, nu wij en de familie erbij zitten."

"Het is niet aan ons om te zeggen wat de juiste straf is, maar wij zijn onze beste vriend verloren. Een vader is zijn zoon verloren. Een broer is zijn broer verloren. Ze moeten de gevolgen dragen van hun daden. Ze moeten dit de rest van hun leven meedragen."

Ik heb de indruk dat het bij de meerderheid eerder een ingestudeerde spreekbeurt is

Robrecht Cleiren, vriend van Sanda Dia

"Je kunt zien dat de ene persoon al wat meer getekend is dan de andere door wat er is gebeurd", zegt Robrecht. "Je kunt dat niet lezen in artikels, maar aan de lichaamstaal en de manier waarop ze praten, kun je zien of ze oprecht zijn. En ik heb de indruk dat het bij de meerderheid eerder een ingestudeerde spreekbeurt is."

Ook Lucas twijfelt aan de oprechtheid van de achttien Reuzegommers. "Maanden na de dood van Sanda hadden wij het gevoel dat ze hun leven gewoon verderzetten alsof er niets was gebeurd. Ze gingen uit in Leuven of Antwerpen, terwijl wij kapot en gebroken waren. Ik denk dat ze pas sinds de reconstructie en de publieke aandacht beseften dat hen iets boven het hoofd hing. Het gaat hen meer om hun eigen gevolgen dan wat ze veroorzaakt hebben."

"De enige twee die zich geëxcuseerd hebben, stonden met hun rug naar de familie. Als je je excuseert, kijk je naar de persoon en toon je dat dat oprecht is. En dat hebben ze niet gedaan."

Hopelijk kan dit proces uiteindelijk rust geven

Robrecht Cleiren, vriend van Sanda Dia

Sanda's vrienden en familie weten tot nu toe nog steeds niet echt wat er precies gebeurd is tijdens de laatste uren van Sanda's leven, en ze zijn bang dat dat onduidelijk zal blijven. "Ze dragen alle achttien de verantwoordelijkheid, maar we hopen ook doorheen het proces meer duidelijkheid te krijgen over de individuele verantwoordelijkheid van de aanwezigen", zegt Robrecht. "Maar ze blijven allemaal vaag over wat er precies gebeurd is tijdens de kritische momenten. Dan hebben ze plots een zwart gat."

"Het is echt zwaar, maar nog zoveel zwaarder voor Sanda's familie. We hebben goed contact gehouden met hen. We hebben geprobeerd om het gemis van Sanda op te vullen door nieuwe vriendschappen te creëren, ook met de familie. En zo heeft Sanda toch nog iets moois achtergelaten. Hopelijk kan dit proces uiteindelijk rust geven, en kunnen we weer gewoon praten over Sanda en de persoon die hij was", besluit Robrecht."

IN HET KORT: de zaak-Sanda Dia

Sanda Dia, een 20-jarige student uit Edegem, zat in zijn derde jaar burgerlijk ingenieur aan de KU Leuven, toen hij lid wilde worden van de studentenclub Reuzegom. Daarvoor moest hij deelnemen aan een extreem doopritueel, op 4 en 5 december 2018. Een doopritueel dat uiteindelijk zijn dood zou worden. 

Op de tweede dag moest Sanda samen met twee andere schachten een put graven in Vorselaar, waar ze vervolgens moesten gaan inzitten. Daar kregen ze emmers ijskoud water over zich heen, moesten ze allerlei vieze dingen eten en moesten ze heel wat vissaus drinken. 

Uiteindelijk werd hij in de loop van de avond naar het ziekenhuis gebracht. Maar daar kon geen hulp meer baten, twee dagen na de doop overleed hij.

Meest gelezen