Rioolrenovatie met "kous" in Houthalen-Helchteren moet een voorbeeld zijn voor Vlaanderen 

Op de Herebaan-Oost in Houthalen-Helchteren toonde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vanmorgen wat de standaardpraktijk moet worden vanaf 2023 voor de renovatie van riolen. Met een soort kous van glasvezelmatten en polyhars kan de levensduur van een riool met 50 jaar verlengd worden. Demir heeft elke gemeente ook de opdracht gegeven om een rioolinventaris en een bijhorend inspectieplan te maken. 

"We willen zicht hebben op het rioolstelsel in heel Vlaanderen. Op dit moment weten we nog te weinig waar de rioleringen zitten en wat de stand van zaken is” zegt Vlaams minister Zuhal Demir. “Gemeenten moeten het rioolstelsel in kaart brengen, een stand van zaken opmaken en geregeld inspectie uitvoeren om daar waar nodig proactief te renoveren zodat we op lange termijn grote kosten kunnen vermijden.”

Dit is nodig om efficiënte herstellingen en doelgerichte investeringen te kunnen doen

Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving

Elk jaar doen er zich in Vlaanderen honderden rioolverzakkingen op de openbare weg voor. De schade herstellen, kan een stad of gemeente tot 100.000 euro kosten, zo blijkt uit ramingen van Vlario, het kenniscentrum en overlegplatform voor de riolerings- en afvalwaterzuiveringssector in Vlaanderen. Elk jaar lopen de totale herstelkosten dus op tot in de miljoenen. Een uitgewerkte en actuele rioolinventaris is cruciaal om dit soort kosten te vermijden. 

De eerste mijlpaal moet deze maand worden bereikt: een sluitende rioolinventaris, een opdracht die 90% van de gemeenten heeft gehaald. Een 10-tal gemeenten zijn nog niet in orde met hun rioolinventaris. Ze zullen de nodige acties moeten ondernemen om in de toekomst nog recht te hebben op subsidies voor de aanleg en onderhoud van riolering. Eind 2022 moeten de risicopunten in het stelsel in kaart gebracht zijn en moet er een inspectieplan klaarliggen tot 2027.

 

“De rioolrenovaties worden uitgevoerd d.m.v. een "kous" om de levensduur van de riolering met 50 jaar te verlengen. De techniek "relinen" trekt via een inspectieput een soort kous van glasvezelmatten en polyhars in. De kous wordt aan de binnenkant van het bestaande riool met lucht op druk gebracht en met een speciaal UV systeem uitgehard” legt Wendy Francken, directeur VLARIO uit. “Het grote voordeel hiervan is dat de hinder voor de omgeving minimaal is, het is veel goedkoper dan het volledig stelsel te vernieuwen én bovendien heeft dit een veel lagere CO2 uitstoot.”

Meest gelezen