Weinig enthousiasme bij Franse kranten over winst Macron: "Een overwinning, duizend uitdagingen"

Emmanuel Macron is erin geslaagd om de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen te winnen. Hij volgt zichzelf dus op als president, maar hoeveel reden tot vieren heeft Macron écht? Het is een vraag die heel wat Franse kranten zich vandaag stellen. "Een overwinning zonder glorie", "het kamp van de verliezers heeft gewonnen" en vooral de boodschap: "luister en doe iets." 

Libération: "Bedankt wie?"

De linkse krant Libération zet een grote foto op zijn voorpagina, met het hoofd van Emmanuel Macron onderaan. "Bedankt wie?", vraagt de krant zich af. "Macron dankt zijn succes aan een vrees voor de democratie van de Fransen, die zich verenigd hebben om een uiterst rechtse strekking tegen te gaan die sterker is dan ooit". En binnenin: "Macron herverkozen, zonder de glorie".

Le Figaro: "Grote overwinning, grote uitdagingen"

De rechtse krant Le Figaro heeft het over een "grote overwinning" voor Emmanuel Macron, maar ook over "grote uitdagingen". "Het lijkt een bekroning", schrijft redacteur Alexis Brézet.  "Bravo voor de artiest! Na die moeilijke vijf jaar is deze prestatie niet min. (...) Maar in werkelijkheid is het marmeren standbeeld een reus op lemen voeten Want wie gelooft dat zijn populariteit verankerd zit in de realiteit?"

Midi Libre: "Luister en doe iets"

"Luister en doe iets", dat is de boodschap van de zuidelijke krant Midi Libre aan Emmanuel Macron. "Het kamp van de verliezers heeft gewonnen", is de analyse, "net als dat van de gedesillusioneerden, de ontmoedigden, de onverschilligen. En dat is geen grap. Sinds gisteravond zijn zij het enige en voornaamste aandachtspunt geworden van een president die herverkozen is aan het hoofd van een land dat men met recht en rede verdeeld noemt."

Télégramme: "Een overwinning, duizend uitdagingen"

"Een overwinning, duizend uitdagingen", schrijft de Bretoense krant Le Télégramme op zijn voorpagina.

Le Monde: "Uiterst rechts nog sterker dan in de peilingen"

Le Monde doet het zonder grote foto op zijn voorpagina en somt op wat men daar de belangrijkste sleutelpunten vindt: "Een uiterst rechts dat nog sterker is dan in de peilingen, de (erg lage, red) opkomst die een van de grootste uitdagingen is voor de twee kampen."    

La Croix: "Alles te doen"

Emmanuel Macron is erin geslaagd om een tweede ambtstermijn in de wacht te slepen, de eerste keer in twintig jaar tijd dat een zittend president daarin slaagt, schrijft La Croix. Maar het is tegelijk een overwinning én een waarschuwing. "De stembusgang heeft diepe kloven blootgelegd waar Macron zich nu moet over buigen."

Les Echos: "Een nieuwe start"

Les Echos is een van de zeldzame kranten waar op de voorpagina enig enthousiasme te bespeuren valt. "Een nieuwe start", klinkt het, met een foto van een lachende Macron met de handen in de lucht.

BEKIJK - Hoe wordt in Frankrijk daags na de verkiezingszege van Macron gereageerd?

Videospeler inladen...

Meest gelezen