Radio 2-Leden van het comité, zonechef Maria De Sterck, prins Laurent en burgemeester Herman Vijt

Actiecomité in Hamme wil fietssnelweg naar prins Laurent noemen

Het actiecomité "N41 Veilig door Hamme" probeert opnieuw om een fietssnelweg naar prins Laurent te noemen. Nu de gemeente daar ook een aanvraag voor indiende, zou het wel eens kunnen lukken. Ronny Persiau van het actiecomité was verbaasd dat de prins het zag zitten: "Hij was de eregast op ons jubileumfeest en hij aanvaardde onze vraag onmiddellijk."

Het actiecomité "N41 Veilig door Hamme" en de gemeente Hamme hebben de aanvraag voor een prins Laurentpad officieel aangevraagd. Het gaat om een fietspad en initiatiefnemer Ronny Persiau legt uit waarom dat de naam van de prins moet krijgen: "Het gaat om een 3 meter breed verlicht fietspad. Het is een zeer veilig pad en een voorbeeld van hoe het zou moeten zijn."

"Hij is een beetje rebels zoals wij"

En met prins Laurent heeft het comité al een voorgeschiedenis: "Hij was de eregast op ons volksfeest waar we ons 25-jarig bestaan vierden. We wilden prins Laurent als eregast uit sympathie en uit respect, en hij is ook een beetje rebels zoals wij. We waren verbaasd dat hij het peterschap van onze fietsstroom aanvaardde. Toen beslisten we om het fietspad zijn naam te geven."

Het pad zal 'Fietspromenade zijne Koninklijke Hoogheid Prins Laurent' heten
Initiatiefnemer Ronny Persiau

Een eventuele goedkeuring over de benaming van het pad werd uitgesteld door corona. Maar nu de gemeente meewil, is het comité tevreden: "We zijn dankbaar dat het gemeentebestuur een nieuwe procedure start om het pad de naam 'Fietspromenade zijne Koninklijke Hoogheid Prins Laurent' te geven."

Als het pad officieel de naam van de prins krijgt dan gaat het comité een feestje bouwen, zegt Persiau. Maar dat kan nog even duren: "De aanvraag moet langs Binnenlandse Zaken, en naar de Eerste Minister en ook de Koning moet er zijn zeg over hebben. Maar we hebben er een goed gevoel over." Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en het Vlaams gewest zullen zich ook nog eerst moeten buigen over de vraag. 

Meest gelezen