Oostende weigert eerherstel voor heks die 400 jaar geleden is verbrand: "We hebben andere zwarte katten te geselen"

Oostende gaat geen eerherstel geven aan een vrouw die 400 jaar geleden door de burgemeester en schepenen van de stad werd veroordeeld voor hekserij en op de brandstapel terechtkwam. Oppositieraadslid Vanessa Vens (Vooruit) had aan de stad gevraagd om die zogenoemde heks eerherstel te geven, omdat heksenvervolgingen volgens haar een manier waren om vrouwen te onderdrukken. De stad gaat niet in op die aanvraag omdat er geen tijd is om daar een onderzoek naar te voeren.

In 1605 werd Lievine Ingelberts door de burgemeester en schepenen van Oostende ter dood veroordeeld. Nu, zoveel honderden jaren later, vraagt oppositieraadslid Vanessa Vens (Vooruit) om die zogenoemde heks eerherstel te geven. Maar schepen van Erfgoed Bart Plasschaert (CD&V) wil geen tijd stoppen in een symbooldossier dat volgens hem de problemen van nu niet oplost.

"Om het in heksentermen te zeggen: op het ogenblik hebben we andere zwarte katten te geselen", begint Plasschaert. "We hebben covid, de Oekraïne-oorlog, de energieprijzen die enorm aan het stijgen zijn, de stijgende loonlasten... Ik denk dat we ons op andere zaken moeten concentreren. Daarnaast is het een heel specifiek dossier uit 1605, waarvan niemand juist weet wat er gebeurd is. De aanklacht staat wel op papier, maar het is waarschijnlijk niet goed onderzocht. Ik vraag me ook af hoe we de gebeurtenissen van toen nog kunnen onderzoeken."

"Hoog tijd voor eerherstel"

Oppositieraadslid Vanessa Vens van Vooruit denkt daar anders over. Volgens haar is het belangrijk dat de vrouw een eerherstel krijgt omdat heksenvervolgingen een manier waren om de vrouw te onderdrukken. "Ik denk dat de tijd rijp is om haar in ere te herstellen", reageert ze. "Ik ben zelf geschrokken toen ik het verhaal hoorde. Ik had nooit gedacht dat dit ook in Oostende zou gebeurd zijn."

In Nieuwpoort en Menen komt er wel een onderzoek naar de vervolging van heksen in en door de stad.

Meest gelezen