De kinderen kwamen vorige week donderdag aan op de luchthaven van Melsbroek.
Twitter/@SammyMahdi

Alle kinderen uit Boetsja die naar België kwamen, wonen nu bij pleeggezinnen: "Zorg, maar vooral ook normaliteit bieden"

De 68 kinderen uit de zwaar getroffen Oekraïense stad Boetsja die vorige week naar België kwamen, wonen sinds afgelopen weekend allen in pleeggezinnen. Het gaat om kinderen van wie de ouders in Oekraïne nog in leven zijn, maar door de oorlog tijdelijk niet voor hen kunnen zorgen. Hier krijgen ze gespecialiseerde zorg, "maar we willen hen vooral ook normaliteit aanbieden".

De 68 kinderen kwamen vorige week donderdag in ons land aan. De eerste dagen zijn ze gezamenlijk opgevangen, vertelt David Lowyck van Minor Ndako in het Radio 1-programma "De ochtend". Minor Ndako is een jeugdorganisatie die zich onder andere inzet voor de opvang en begeleiding van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. In het verleden ving ze ook al kinderen uit Syrië en Afghanistan op.

De kinderen stellen het redelijk goed, weet Lowyck. "Ze zijn goede vrienden geworden. Het is een heel hechte groep." Sinds afgelopen weekend zijn de kinderen van 10, 11 en 12 jaar allen naar pleeggezinnen gebracht. De broers en zussen worden in eenzelfde pleeggezin opgevangen, de anderen alleen. Minor Ndako staat nu samen met Pleegzorg, die de pleeggezinnen screende, in voor de begeleiding van de pleegouders. "We zijn 24 op 7 bereikbaar."

"In totaal worden nu al 106 minderjarigen uit Oekraïne opgevangen bij Vlaamse pleeggezinnen. Het gaat meestal om oudere tieners die alleen naar ons land kwamen. "Het journaal" was te gast bij een pleeggezin in Vinderhoute in Oost-Vlaanderen:

Videospeler inladen...

"Het is goed dat ze even weg kunnen van de gruwel." Beluister het gesprek met David Lowyck van Minor Ndako in "De ochtend":

Alle 68 kinderen komen uit Boetsja, een van de zwaarst getroffen steden door de oorlog in Oekraïne. Het zijn geen wezen, hun ouders zijn nog in leven. "Hun vaders zitten aan het front, de moeders zijn voorlopig niet in staat om voor hen te zorgen of mee te komen naar België", legt Lowyck uit. "Daarom hebben wij dit aanbod gedaan aan de Oekraïense autoriteiten."

Het afscheid van de moeders is iets wat Lowyck het meest is bijgebleven van deze hele operatie. "Voor elke ouder is dit een ontzettend moeilijke beslissing. 54 mama's die hun kinderen afstaan. Wat een grote verantwoordelijkheid."

De kinderen hebben hoe dan ook nog contact met hun moeders, "dat is heel belangrijk", zegt Lowyck, "maar het is ook goed dat ze even weg kunnen van de gruwel, weer hobby's kunnen hebben en een normaal leven met school. De kinderen zijn ook heel dankbaar en opgelucht om hier te zijn. Maar de zorgen over het thuisfront zijn daarmee zeker niet weg."

De kinderen zullen nu geholpen worden bij het verwerken van een trauma en gespecialiseerde zorg krijgen, maar ze krijgen vooral ook een normaal leven aangeboden, benadrukt Lowyck. Hoelang ze in België zullen blijven, weet voorlopig niemand. "Het is de bedoeling dat ze ooit terugkeren, maar het wordt een traject op maat." Het zal bij elk kind afzonderlijk afhangen van de situatie van de ouders, of ze klaar zijn om ze op te vangen of zelf naar België kunnen komen.

Twitter/@SammyMahdi

Meest gelezen