"Kom uit je kop": nieuwe campagne moet mannen aanzetten om hulp te zoeken bij donkere gedachten

Mannen zoeken nog te weinig hulp als ze met donkere gedachten rondlopen. Een nieuwe campagne van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie wil dit uit taboesfeer halen. Zowel mannen als hun omgeving worden aangemoedigd om "uit hun kop" te komen en hulp te zoeken bij psychische problemen en zelfmoordgedachten. 

Zelfmoord bij mannen is en blijft een heel groot probleem in Vlaanderen. Bij mannen tussen 15 en 54 jaar is het de eerste doodsoorzaak. Het probleem is ook veel groter dan bij vrouwen: in Vlaanderen sterven drie keer zoveel mannen als vrouwen door zelfdoding. 

“Drie op vier van de zelfdodingen in Vlaanderen zijn mannen", vertelt Gwendolyn Portzky, professor medische psychologie en directrice van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP), in "De ochtend" op Radio 1. "Het is een wereldwijd gegeven dat mannen duidelijk een veel hoger risico hebben op suïcide."

Beluister hieronder het interview met professor Portzky in "De ochtend"

Hoe komt dit nu?

Het hogere zelfmoordcijfer bij mannen heeft een aantal oorzaken. Een belangrijke factor is het feit dat mannen - meer dan vrouwen - binnenvetters zijn en dus minder snel naar buiten komen met hun problemen. 

Dat komt omdat mannen - alweer in vergelijking met vrouwen - gemiddeld gezien meer sociaal geïsoleerd zijn: ze hebben een minder goed sociaal netwerk en/of hebben veel vaker het gevoel dat zij in hun netwerk niet terecht kunnen met hun problemen. Voor een vrouw is het in het algemeen veel meer aanvaard dat je praat over je problemen en professionele hulp zoekt bij een psycholoog.  

Bovendien gaat gemiddeld de man ook slechter om met financiële tegenslagen (denk aan een echtscheiding of ontslag) omdat het stereotype nog hard leeft dat je als man financieel zelfvoorzienend moet zijn. Het is dus een samenspel van verschillende factoren.

Campagne

Omdat mannen minder snel praten over hun mentale problemen en minder snel hulp zoeken, lanceert het VLESP nu een campagne onder de slogan "kom uit je kop". "We willen echt een duidelijk signaal geven dat ook mannen kwetsbaar kunnen zijn", legt professor Portzky uit. "We willen de mannen zelf aanspreken, maar zeker ook hun omgeving. Alsjeblieft, merk het ook op als het bij een man moeilijker gaat en zet zelf een stap om daarover een gesprek aan te gaan", aldus Portzky.

Er wordt nu een website gelanceerd - komuitjekop.be - waar je informatie, campagnefilms en getuigenissen kan vinden. 

BEKIJK - Eén van de campagnefilmpjes:

"Via herkenbare en hoopvolle verhalen en via informatie en laagdrempelige tips wil de campagne de mentale gezondheid van mannen versterken en mannen en hun omgeving helpen om signalen beter te leren herkennen en de drempel naar hulp te verlagen", luidt het.

BEKIJK - Patrick getuigt over de periode in zijn leven waarin hij zich niet goed voelde en hoe hij hulp vond:

Videospeler inladen...

Patrick zat goed in zijn vel totdat een aantal gebeurtenissen in zijn leven dat veranderde. "Op een bepaald moment was de draaglast groter dan mijn draagkracht. Dat heeft als gevolg gehad dat ik heel diep ben gegaan. Ik had zowel een depressie als een burn-out", vertelt Patrick. "Op dat moment zie je de dingen soms niet meer helder en zie je het zelf niet meer zitten."

Ik geloof dat de zelfmoordlijn echt een levenslijn kan zijn

Patrick - Getuige campagne

Vandaag gaat het veel beter met hem. “Ik functioneer op dit moment heel goed, ik zit goed in mijn vel. Dat is mogelijk", aldus Patrick. Hij heeft hulp gevonden in zijn omgeving, maar ook bij professionals zoals een psychiater en ook bij de zelfmoordlijn. "Ik geloof dat de zelfmoordlijn echt een levenslijn kan zijn. Waarbij je je verhaal kwijt kan en waarbij mensen je de vragen durven stellen die anderen misschien niet durven stellen", legt Patrick uit. "Je krijgt er inzichten en  er kunnen antwoorden komen die je hoop geven."

Voor hem is het belangrijk dat mensen hierover getuigen. "Hoe diep je ook hebt gezeten, hoe zwart het ook voor je ogen geweest is, ... Er is altijd nog hoop!"

Nood aan een gesprek? Bel of chat

  • Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoord1813.be

  • Nood aan een gesprek? Dan kan u 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. U kan ook chatten via tele-onthaal.be

  • Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Meest gelezen