Listeria ontdekt in kaasfabriek Milcobel in Moorslede, maar "geen onveilige producten in handel gekomen"

In de kaasfabriek van Milcobel in Moorslede, West-Vlaanderen, is bij een kwaliteitscontrole listeria ontdekt. Dat is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De fabriek is stilgelegd. "We willen benadrukken dat er geen onveilige producten de handel of consument hebben bereikt", verzekert woordvoerder Kathleen De Smedt.

De lichte concentratie van de listeriabacterie werd twee weken geleden ontdekt bij een kwaliteitscontrole in één van de zeven pekelbaden van de kaasfabriek. "We hebben onmiddellijk de nodige procedures opgestart en analyses uitgevoerd op al onze producten", vertelt woordvoerder Kathleen De Smedt aan Radio 2 West-Vlaanderen.

De listeriabacterie kan onder meer maag- en darminfecties en hersenvliesontstekingen veroorzaken. De consumptie is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen die er een miskraam door kunnen krijgen. Maar zover zal het niet komen, verzekert De Smedt. "De producten waarbij een besmetting werd vastgesteld, werden meteen vernietigd. En we willen benadrukken dat er geen onveilige producten de handel of consument hebben bereikt."

We hebben onmiddellijk de nodige procedures opgestart en analyses uitgevoerd op al onze producten
Kathleen De Smedt - woordvoerder Milcobel

Milcobel nam zelf contact op met het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV). Dat bevestigt het FAVV in een persbericht. "In samenspraak met hen hebben we bijkomende maatregelen getroffen zoals extra staalnames, extra analyses en controles", legt De Smedt uit. "Bij de laatste metingen is er geen listeria meer vastgesteld." 

De fabriek in Moorslede, waar onder meer de bekende Brugge Kaas wordt gemaakt, ligt sinds vorige vrijdag stil.

Meest gelezen