Vlaamse Vereniging van Studenten wil correspondentietesten om discriminatie op kotenmarkt op te sporen 

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) vraagt de overheid om correspondentietesten in te voeren voor verhuurders van koten. De studentenorganisatie hoopt zo discriminatie tegenover studenten van een bepaalde afkomst of geaardheid op te sporen. "We willen duidelijk maken dat discrimineren op basis van eender welk diversiteitskenmerk uit den boze is", argumenteert Julien De Wit van de VVS. 

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) is er voor elke student die studeert aan een Vlaamse hogeschool of universiteit. In die hoedanigheid doet ze voorstellen bij de overheid en hogeronderwijsinstellingen voor het mentaal welzijn van studenten of betaalbare en kwaliteitsvolle huisvesting. 

In het kader van die aanbevelingen, vraagt de VVS de overheid nu om discriminatie bij studentenkoten aan te pakken. De vereniging krijgt klachten van studenten die omwille van hun geaardheid of afkomst benadeeld worden bij het zoeken naar een studentenkamer. 

"Daarom vragen we als Vlaamse Vereniging van Studenten een aantal dingen", vertelt Julien De Wit van de VVS. "Eerst en vooral dat er wordt ingezet op sensibilisering zodat studenten weten waar ze het kunnen melden als ze onredelijk worden bejegend."

We willen duidelijk maken dat discrimineren op basis van eender welk diversiteitskenmerk uit den boze is
Julien De Wit - bestuurder VVS

"En anderzijds ook dat er correspondentietesten gebeuren. Dat zijn bijvoorbeeld e-mails met een discriminatoir verzoek die worden uitgestuurd", legt hij uit. "We kunnen bekijken wie daarop ingaat zodat we tijdig kunnen ingrijpen en duidelijk maken dat discrimineren op basis van eender welk diversiteitskenmerk uit den boze is."

Meer eenvoudige koten

Eerder werd ook al duidelijk dat studenten steeds vroeger op zoek moeten naar een kot omdat er een grote schaarste heerst op de kotenmarkt. Bovendien verschijnen er steeds meer luxueuze koten op de markt met allerlei faciliteiten die voor een bepaalde groep studenten te duur zijn of waar ze geen nood aan hebben.

BEKIJK - Helena en Thibault zochten begin april al naar een kot in Gent voor volgend academiejaar: "Je moet echt nu zoeken als je een degelijk kot wil". (reportage van 08/04/2022)

Videospeler inladen...

De VVS pleit daarom opnieuw voor meer eenvoudige en betaalbare studentenkoten. "We zien momenteel dat er op de markt heel veel zogenaamde 'luxekoten' verschijnen. Dat zijn dan koten met heel wat faciliteiten zoals een pooltafel in de gang of zelfs een jacuzzi", schetst De Wit het probleem.

"Maar we zien toch ook wel dat er een heel grote groep studenten is die dat allemaal niet nodig heeft. Zij willen gewoon een kot tegen een betaalbare prijs zonder al die faciliteiten, dus gewoon met een tafel, een stoel en een bed. Het is voor die studenten heel moeilijk om die zogenaamde 'basiskoten' te vinden omdat je die 'luxekoten' natuurlijk voor veel meer geld kan verhuren."

De vereniging vraagt gemeenten daarnaast om geen 'kotenstop' door te voeren. Dat zal de prijzen enkel verder de hoogte in jagen, aldus de VVS.

Discriminatie op kotenmarkt, studente Inas Djelloul kan er over meespreken

Videospeler inladen...

Meest gelezen