AFP or Licensors

Marine Le Pen geeft nederlaag toe, maar ziet ook een overwinning: "Franse politieke landschap is dooreengeschud"

"Het Franse politieke landschap is dooreengeschud." Dat zegt Marine Le Pen, de presidentskandidaat van het radicaal-rechtse Rassemblement, die de verkiezingen verloor van Emmanuel Macron. "We zijn al duizend keer dood verklaard en al duizend keer was dat fout."

De peilingen toonden het al enkele dagen en de uiteindelijke verkiezingsuitslag gaf hen gelijk: Emmanuel Macron is herverkozen als Franse president met zo'n 58,5 procent van de stemmen. Marine Le Pen strandde op zo'n 41,5 procent. Niet genoeg voor de winst, maar wel een stuk meer dan de 33,9 procent die ze bij de vorige verkiezingen in 2017 haalde, toen ze het ook opnam tegen Macron. 

BEKIJK - Hoe reageert Marine Le Pen op de verkiezingsnederlaag?

Videospeler inladen...

En dus vindt Le Pen dit resultaat ook "een overwinning" voor haar politieke beweging, al gaf ze ook meteen haar nederlaag toe. "Het politieke landschap van Frankrijk is dooreengeschud. We zijn al duizend keer dood verklaard en al duizend keer was dat fout", zei ze. 

Le Pen beloofde dat ze haar strijd zou voortzetten en dat de focus van haar radicaal-rechtse partij Rassemblement national nu op de parlementsverkiezingen van juni ligt. "Meer dan ooit zal ik mijn werk voor de Fransen voortzetten."

De presidentskandidate nodigde iedereen uit om samen met haar en haar partij te vechten tegen Macron. Daarbij hekelde ze vooral zijn sociaal beleid en zijn houding ten opzichte van migratie. Ze waarschuwde ook voor het "grote risico" dat Macron opnieuw een meerderheid in het parlement zal halen. "Ik zal de Fransen nooit teleurstellen", besloot ze.

BEKIJK - De toespraak van Marine Le Pen voor haar achterban:

Videospeler inladen...

Meest gelezen