Merksplas gaat natuurbegraafplaats inrichten op site van voormalige landloperskolonie

Merksplas gaat binnenkort een natuurbegraafplaats ontwikkelen op de site van de voormalige landloperskolonie. Daar zullen alleen assen kunnen verstrooid worden of begraven worden in een biologisch afbreekbare urne. Kisten begraven is er niet meer mogelijk.

De natuurbegraafplaats in Merksplas komt midden in de bossen. "Aan de landloperskolonie is een zone voorzien om overledenen te begraven", zegt burgemeester Frank Wilrycx (Leefbaar Merksplas). "Een deel is al gebruikt voor het begraven van voormalige landlopers. Dat terrein met de witte kruisjes, die mensen misschien kennen, blijft. Twee delen die nog vrij zijn, gaan we nu gebruiken om een natuurbegraafplaats in te richten."

Een klassieke begrafenis in een kist kan er niet meer. "Er komt een strooiweide, waar assen kunnen uitgestrooid worden. In het bos kunnen assen ook begraven worden in een biologisch afbreekbare urne. Na enkele weken zijn die volledig vergaan. Er is dus ook geen beperking op het aantal overledenen dat er een laatste rustplaats kan vinden."

Geen bloemen of gedenktekens

De plek zal niet al te veel van uitzicht veranderen. "Er komt wel een zitbank en er komt ook een bord met uitleg. Daarnaast komt er ook een gedenkzuil met naamplaatjes van de overledenen, want er mogen geen bloemen of andere gedenktekens achtergelaten worden. Het moet natuur blijven."

Meest gelezen