Apache samen met Arno
Radio 2

Oostendse superfan denkt aan Arnohuis: "Heb meer dan 8.000 Arno-items om uit te stallen"

Oostendenaar Guy Hollebeke, bijgenaamd Apache, denkt eraan om een Arnohuis uit te bouwen waarin hij zijn items kan uitstallen. Hij is al 40 jaar fan en heeft een immense collectie van platen, filmopnames, affiches en posters. "De grootste levensles die ik heb meegekregen, kwam van Arno. Iedereen was gelijk voor de wet voor hem. Ik vond hem een prachtig mens."

"Er is in Oostende ook een Ensorhuis, dus waarom geen Arnohuis?", vraagt Oostends superfan Guy Hollebeke zich af. Hij heeft een immense collectie van platen, filmopnames, affiches en posters, die hij graag wil delen met een groter publiek. "Na 40 jaar heb ik al zo'n 8.000 items verzameld. Daar kan ik al een serieuze zaal mee vullen. Ik mag er helaas niet mee uitpakken zonder de goedkeuring van zijn management en de familie." 

Guy heeft Arno meermaals ontmoet. Hij heeft zelfs zijn bijnaam, Apache, van Arno zelf gekregen. "Guy, dat is voor Franse schrijvers, dat is geen naam voor jou, zei Arno tegen mij. Hij had iets nodig waardoor hij onmiddellijk mijn naam zou herinneren. Ik had een jas aan waarop een apache stond. Dat was toevallig ook de naam van hun tweede plaat. Dus zo kwam hij op mijn bijnaam. Gelukkig had ik geen jas aan met iets zijn derde plaat, anders zou mijn bijnaam nu Choco zijn", lacht Apache.

Arno was de rust zelve, hij was blij met alles dat hij had meegemaakt
Guy Hollebeke, bijnaam Apache, fan uit Oostende

Apache kon hem twee weken geleden nog spreken

Arno stierf afgelopen zaterdag op 72-jarige leeftijd. Apache kon hem twee weken geleden nog spreken. "Arno was de rust zelve. Hij had vrede met wat hij zelf allemaal had meegemaakt. Het was eigenlijk een prachtig moment. Hij genoot van zijn theetje, van alles om hem heen en het zonnetje. Hij was goedlachs, het was een mooie afsluiter van alles. Ik moet het rouwregister nog gaan tekenen, het viel me even te zwaar om daar nu al tussen de mensen te gaan staan. Ik moet het nog even laten bezinken"

Exclusief en kostbaar materiaal

Het eerste stuk is een klein artikeltje uit het magazine Joepie. "Ik was naar een concert van hem geweest en dat artikel gaf perfect weer wat ik daar had gevoeld", vertelt Apache. "Vanaf dan ben ik hem beginnen te volgen. Ik ben onder andere ook naar concerten van hem geweest in New York, Londen, Amsterdam en ik heb daar alles gefilmd. Dat werd toen nog niet zoveel gedaan. Ik heb heel veel exclusief en kostbaar materiaal. Ik heb in het verleden al vijf exposities voor hem gedaan. Waarom zouden we het nu niet permanent maken?"

Meest gelezen