Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Elon Musk koopt Twitter: raad van bestuur aanvaardt zijn overnamebod van 44 miljard dollar

Elon Musk wordt de eigenaar van Twitter. De raad van bestuur van het socialemedianetwerk heeft zijn bod van 44 miljard dollar aanvaard. Op de beurs is de handel in het aandeel van Twitter geschorst. Critici zijn er niet over te spreken dat de rijkste miljardair ter wereld - met soms eigenzinnige meningen - een dergelijk belangrijk en wereldwijd communicatienetwerk in handen krijgt. 

Elon Musk - de bekende stichter van ondernemingen zoals Tesla en SpaceX - doet het bod in persoonlijke naam. Zijn andere bedrijven zijn niet rechtstreeks betrokken bij de deal. Musk loert al een tijd op Twitter en had onlangs nog meer dan 9 procent van de aandelen gekocht. Hij is daarmee de op een na grootste aandeelhouder.

De top van Twitter leek aanvankelijk niet zo happig op de belangstelling van Musk. Het bedrijf bood hem een zitje in de raad van bestuur aan op voorwaarde dat Musk zijn belang in het bedrijf niet te ver zou laten oplopen. Musk weigerde dat en lanceerde een overnamebod op Twitter. 

De raad van bestuur in San Francisco spreekt nu zijn steun uit voor het overnamebod. Dat is belangrijk want het vertegenwoordigt vooral de grote aandeelhouders die het voor het zeggen hebben in het bedrijf. Naast Musk zijn dat de zakenbank Morgan Stanley en investeringsfondsen zoals BlackRock, Vanguard en State Street; grote namen uit de financiële wereld die eerder begaan zijn met de opbrengst dan met de vrije meningsuiting. 

Musk lijkt zo de controle te verwerven over het bedrijf. Hij wil de andere (veelal kleine) aandeelhouders op de beurs uitkopen en zo Twitter van de beurs halen. Die kleinere aandeelhouders krijgen dan dezelfde prijs en voorwaarden, maar hebben niet echt een andere keuze dan te verkopen. 

Musk heeft er het geld voor

Per aandeel biedt Musk 54,20 dollar (ruim 50,50 euro). Dat is meer dan de beurskoers, al is die in de aanloop naar het bod al flink gestegen. In totaal zou de overname van Twitter Musk zo'n 44 miljard dollar (ruim 41 miljard euro) kosten. 

"Het is een gigantisch bedrag", vindt socialemediakenner Bram Vandeputte. "Bij de overname van WhatsApp door Facebook werd 19 miljard dollar betaald. Dit is al meer dan dubbel zoveel."

Maar Musk heeft natuurlijk wel wat geld. Het magazine Forbes riep hem vorig jaar nog uit tot de rijkste zakenman ter wereld met een vermogen van 219 miljard dollar. Overigens zou Musk de overname deels financieren met twee leningen van Morgan Stanley, een van de hoofdaandeelhouders van Twitter. 

Miljardairs en de vrije meningsuiting

Hier wringt nu precies het schoentje: de rijkste man ter wereld koopt en controleert straks Twitter, een van de grootste en invloedrijkste communicatieplatformen ter wereld. "Denk maar aan politici die heel graag tweets de wereld insturen, maar ook aan journalisten of opiniemakers die in die Twitterwereld zitten en waar elke tweet potentieel nieuws kan zijn", kadert Vandeputte. 

Critici vrezen dat Musk Twitter naar zijn aanschijn en willekeur zal hervormen. Hij twittert er zelf graag op los en niet altijd op de meest elegante manier. Zo is gebleken dat hij in het verleden de beurskoers van zijn eigen bedrijven (of andere) kon beïnvloeden door tweets te lanceren. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft al een onderzoek naar het doen en laten van Musk op Twitter geopend. 

BEKIJK - Socialemediakenner Bram Vandeputte noemt de overname van Twitter "een aardbeving":

Videospeler inladen...

Musk heeft zelf al aangegeven dat hij "de vrije meningsuiting" op sociale netwerken wil herstellen. In een tweet zegt hij vanavond te hopen dat zelfs zijn "ergste critici op Twitter actief blijven, want dat is waar vrije meningsuiting voor staat". 

"Musk vindt dat Twitter te streng is gaan reguleren, moduleren en tweets verwijderen", weet Vandeputte. Je herinnert je misschien nog hoe voormalig Amerikaans president Donald Trump Twitter zo goed als dagelijks gebruikte om zijn ideeën te etaleren, maar na de bestorming van het Capitool in 2021 gebannen werd, net als van andere sociale media overigens. "Het zou zomaar kunnen dat Trump binnenkort ineens terug is op Twitter", denkt Vandeputte. 

De voormalige Amerikaanse president zegt zelf niet te zullen terugkeren naar Twitter, moest hem dat aangeboden worden. "Ik ga niet terug naar Twitter, ik blijf bij Truth", vertelde hij aan de Amerikaanse zender Fox News. Trump refereerde daarmee aan zijn eigen netwerk Truth Social, dat in februari gelanceerd werd.

Er wordt ook gevreesd dat Musk alle remmen die Twitter de voorbije jaren heeft gezet op "fake news" zal losgooien en dat het kanaal zou verworden tot een stroom van desinformatie en verwarring. Toch zal niet zomaar alles kunnen en mogen, duidt Vandeputte. "Je hebt ook zoiets als nationale wetgeving. In Europa is die sinds kort een pak strenger geworden en Elon Musk zegt dat hij zich aan de nationale wetgeving zal houden. We zullen nog moeten zien hoe het effectief in zijn werk zal gaan."

Gekwetter op het internet

Twitter (het tsjilpen of kwetteren van vogels) is het geesteskind van een aantal andere enterpreneurs in Silicon Valley zoals Jack Dorsey, Evan Williams en nog wat anderen. Die lanceerden in 2006 een simpel netwerkje waarmee gebruikers boodschappen van maximaal 140 karakters konden uitsturen, later werden dat er 280. 

Twitter werd al snel een daverend succes, want het is erg gebruiksvriendelijk en politici, zakenlui en allerlei bekende "smoelen" sprongen op de kar en verzamelden wereldwijd volgers. 

In 2013 ging Twitter naar de beurs van New York en tot voor kort had het een waarde van meer dan 34 miljard dollar. Er zijn nu meer dan 217 miljoen gebruikers. Het gebruik is gratis en het bedrijf haalt zijn inkomsten uit advertenties. Een hoorn des overvloed is Twitter nooit geweest, maar het maakt wel winst. Onlangs stapte grondlegger en CEO Jack Dorsey op.

Meest gelezen