Radio 2

Brandweer vangt met veel moeite woestijnbuizerd in schuur in Heuvelland

In een schuur in Wulvergem in Heuvelland is een woestijnbuizerd gevangen. Het dier is wellicht ontsnapt bij een valkenier, maar die heeft zich nog niet gemeld. Het is een roofvogel die in het wild leeft in Zuid-Amerika, maar hier vaak door valkeniers wordt gehouden. De woestijnbuizerd kon met veel moeite gevangen worden door enkele vrijwilligers en de brandweer. 

In Wulvergem in Heuvelland, werd zondag een woestijnbuizerd gevangen. "Dat soort roofvogel leeft normaal in het wild in Zuid-Amerika, maar het wordt wel vaak gehouden bij valkeniers in Vlaanderen", zegt Isabelle Lemahieu van de Vogelbescherming Vlaanderen, afdeling Westhoek. "Het is hun instinct dat ze willen vrij rondvliegen. Het gebeurt dan ook wel eens dat er eentje ontsnapt. Met Vogelbescherming Vlaanderen vinden we het jammer dat ze in gevangenschap gehouden worden, maar het is wel legaal."

De roofvogel liet zich daarnaast ook niet makkelijk vangen. "Ik heb eerst geprobeerd om zijn vertrouwen te winnen, zodat hij op mijn hand zou komen zitten, maar dat is niet gelukt", vertelt Lemahieu. "Dan heb ik de brandweer gebeld omdat ik in de veronderstelling was dat zij het nodige materieel hadden om het te vangen, zoals netten om mee in de hoogte te werken. Maar zij stonden ook met de handen in het haar."

De brandweer stond ook met de handen in het haar
Isabelle Lemahieu, Vogelbescherming Vlaanderen - afdeling Westhoek

"Daarna is nog een andere vrijwilliger afgekomen met houten stokken en netten. Jammer genoeg hebben we de vogel moeten opjagen. Dat is eigenlijk het laatste dat we wilden doen, maar zo hebben we de vogel wel uiteindelijk wel kunnen vangen."

Lees verder onder de foto:

Radio 2

Woestijnbuizerd mag je legaal houden

Het is wettelijk toegestaan om een woestijnbuizerd te houden. Daar hangen enkele voorwaarden aan vast. "Je hebt daar een vergunning voor nodig, de vogel moet ook een voetring hebben en een tamelijk grote kooi waarin hij kan rondvliegen", somt Lemahieu op. "Over de kooi kan ik niks zeggen, maar hij had wel een voetring. Ook al is het legaal om te houden, ik denk toch dat er veel meer roofvogelhouders in Vlaanderen zitten, dan dat wij weten."

De woestijnbuizerd werd naar het vogelopvangcentrum in Oostende gebracht. De roofvogel blijft daar totdat de eigenaar zich komt melden. Het is de tweede roofvogel die in een week tijd gespot wordt in de Westhoek. Vorige week werd een Amerikaanse zeearend gezien in Elverdinge in Ieper. Die ontsnapte begin dit jaar al bij een valkenier in Vlaams-Brabant. Die vogel is nog niet gevangen.

Radio 2

Meest gelezen