Geert van de Vijver

Beschermde vogel verhindert Hamse triatlon: "Zwemmen mag niet meer"

De woudaap, een zeldzame vogel, zorgt ervoor dat er niet meer gezwommen mag worden in de Oude Durme in Hamme. Dat betekent ook dat de geplande triatlon er niet kan doorgaan. De woudaap is bedreigd en mag tijdens het broedseizoen niet gestoord worden. De triatlon wordt vervangen door een duatlon, al is dat tegen de zin van organisator: "Het is erg jammer. Wij zouden er maar een uurtje gezwommen hebben."

De watermolentriatlon in Hamme zal ook dit jaar niet kunnen doorgaan. Natuur en Bos dreigt met hoge boetes als er gezwommen wordt in de Oude Durme omdat er een zeldzame vogel is waargenomen die niet mag gestoord worden. Het gaat om de woudaap, een kleine reigersoort die in onze contreien bedreigd is.  Een medewerker van Natuur en Bos hoorde de roep van de vogel en sloeg alarm. 

De gemeente geeft nog altijd toelating voor de triatlon, maar de organisatie neemt geen risico. "We organiseren een duatlon, dus enkel lopen en fietsen", zegt organisator Thom Nelis. Vorig jaar stak de slechte waterkwaliteit stokken in de wielen, nu is het een zeldzame vogelsoort. 

de Oude Durme in woudaaparme tijden - Thomas Nelis

De woudaap is een bijzonder schuwe vogel die zich maar heel zelden laat zien. Ook in Hamme is hij nog niet visueel waargenomen, hij werd enkel gehoord door een boswachter van Natuur en Bos. Die hoorde de baltsroep weerklinken aan de Oude Durme. 

Bekijk en beluister hier de woudaap in een opname voor het Nederlandse programma 'Vroege Vogels'

 Nelis betreurt het verbod om te zwemmen in de Oude Durme: "De zwemproef is maar een kilometer lang. We zijn er maar een uurtje en we draaien ook geen muziek. Er is enkel maar de aankondiging van de start en voor de rest zijn wij er amper aanwezig. Er is heel wat overleg geweest met Natuur en Bos en met het gemeentebestuur. Wij hebben de toelating van het gemeentebestuur, maar er hangt ons zo'n zware boete boven het hoofd dat wij dat als organisatie niet kunnen riskeren." Op 11 juni zal er in Hamme dus geen triatlon gehouden worden, maar een duatlon.

Meest gelezen