Pexels-Saksham

Ethisch hackersbedrijf uit Aalst haalt 21 miljoen euro op

Het Aalsterse bedrijf Intigriti, dat met ondertussen al 50.000 ethische hackers van over de hele wereld samenwerkt, heeft 21 miljoen euro binnengehaald. Met het geld zal het bedrijf nog verder kunnen uitbreiden in het buitenland. "We brengen bedrijven in contact met de ethische hackers om lekken en veiligheidsproblemen op te sporen", zegt Inti De Ceukelaire, die zelf een ethisch hacker is.

Het bedrijf Intigriti waar ethisch hacker Inti De Ceukelaire uit Aalst vennoot is en "head of hackers", heeft 21 miljoen euro extra op de rekening staan na een investeringsronde. Het bedrijf is eigenlijk een platform waar op dit moment al 50.000 ethische hackers in 140 landen gebruik van maken om werk te vinden. "We checken telkens welk vlees we in de kuip hebben", zegt De Ceukelaire. "Dan brengen we die in contact met de bedrijven."

Lekken en veiligheidsproblemen

Die bedrijven komen bij Intigriti terecht met de vraag om lekken of andere veiligheidsproblemen op te sporen. De nood aan controles is de afgelopen jaren groter geworden, zeker nu veel mensen thuiswerken en er zo meer systemen blootgesteld zijn aan het internet. De ethische hackers van het bedrijf gaan bij een vraag aan de slag om een eventueel lek te vinden. Indien zij een probleem ontdekken, controleert Intigriti nog eens extra.

Ethisch hacken is het testen van beveiligheidssystemen en netwerken van een bedrijf. De hackers breken in op die systemen om fouten en lekken te ontdekken en op te lossen. Zo wordt gestreden tegen cybercriminaliteit.

Het handige voor de bedrijven is dat er heel veel ethische hackers kunnen testen. "En er moet enkel iets betaald worden als er effectief een lek is gevonden", zegt De Ceukelaire. "Als bedrijf kies je zelf hoeveel je betaalt." Die bedrijven komen uit verschillende sectoren: "Zelfs schoenenbedrijf Torfs is beveiligd door ethische hackers." 

21 miljoen euro

Het bedrijf heeft nu het bedrag van 21 miljoen euro opgehaald. "Het geld komt van verschillende partijen. De grootste is het Britse fonds Octopus Ventures. Dat is een heel grote investeerder binnen Europa."

Een lek opsporen kost gemiddeld 100 euro voor een heel klein probleem, maar als er een groot veiligheidslek is, kan het oplopen tot 100.000 euro, zegt De Ceukelaire. Met de 21 miljoen euro wil het ethisch hackersbedrijf zich nog meer richten op de Amerikaanse en de Aziatische markt.

Aalst techhub?

Het bedrijf met ondertussen al 85 medewerkers bevindt zich in Aalst: "Het San Francisco aan de Dender", lacht hij. "Maar ik denk dat Aalst soms eens onderschat wordt, er zijn hier heel goede hackers. En het is de ideale locatie tussen Gent en Brussel. Als het aan mij ligt, is dit de volgende techhub van België." 

Het bedrijf heeft ook kantoren in de verschillende Belgische provincies en in Singapore, Zuid-Afrika, het Verenigd Koninkrijk en breidt nog verder uit.

Meest gelezen