hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant

Drie jongeren opgepakt voor brandstichting in tuinberging in Tildonk 

De brand gisterenmiddag in een tuinberging in Tildonk is aangestoken. Dat meldt het parket. Drie verdachten zijn opgepakt en hebben intussen al bekend. De brand vernielde een oude tuinberging in de kloostertuin in Tildonk, een gemeenschappelijke tuin waar groenten en fruit worden geteeld. Een deskundige gaat de asbestverontreiniging vandaag nog onderzoeken. 

Op vraag van het parket werden gisteren al het lab en een branddeskundige ter plaatse gestuurd. De branddeskundige kwam snel tot de conclusie dat het vuur was aangestoken. "De directrice van de school duidde drie vermoedelijke daders aan. Het betreft twee 18-jarige jongens uit Haacht en Haaltert en een minderjarige jongen. Uit het onderzoek en de verhoren blijkt de betrokkenheid van de drie verdachten", zo laat het Leuvense parket weten. "De twee meerderjarige verdachten zijn via de snelrechtprocedure gedagvaard wegens opzettelijke brandstichting. Zij zullen zich in juli voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden. Voor de minderjarige verdachte werd de jeugdrechter gevorderd", aldus nog het parket. 

Geen consumptie

Burgemeester Steven Swiggers (Open VLD) van Haacht heeft intussen nog geen duidelijk beeld van de asbestvervuiling als gevolg van de brand. "De meest nabije woningen liggen op  zowat 100 meter van de plaats van de brand. Later vandaag komt er een deskundige langs. Maar mijn vemoeden is dat het allemaal nogal mee zal vallen. In afwachting van het onderzoek raad ik de omwonenden wel af om  groenten uit de tuin te consumeren."

In en rond de kloostertuin zelf geldt er een toegangsverbod. "In die perimeter ligt ook het voetbalveld van de school. Vandaag zal er dus niet gevoetbald mogen worden", stelt de burgemeester.  "Voor de school zelf is er geen probleem. We verwachten de asbestdeskundige rond 4 uur vanmiddag", aldus nog Swiggers.

Meest gelezen