AFP or licensors

BEKIJK - Politie deelt beelden van het moment waarop acteur Alec Baldwin hoort dat hij iemand gedood heeft op filmset

De politie van Santa Fe heeft beelden vrijgegeven waarop het moment te zien is waarop acteur Alec Baldwin te horen krijgt dat de collega die hij geraakt heeft op de filmset van de film "Rust", is overleden. De politie gaf gisteren al andere beelden vrij van de momenten net voor en na het fatale schietincident.

Op 21 oktober wordt de filmset van "Rust" opgeschrikt. Bij repetities gaat de revolver van Baldwin af, het blijkt geladen met een echte kogel. De repetitie kost het leven aan cameravrouw Halyna Hutchins. Regisseur Joel Souza raakt gewond aan zijn schouder. Voor de tweede dag op rij heeft de politie nu beelden vrijgegeven uit het onderzoek.

Op deze nieuwe beelden is het moment te zien waarop Baldwin te horen krijgt dat hij iemand heeft gedood:

Videospeler inladen...

Gisteren waren al een reeks andere beelden vrijgegeven. Onder meer van Baldwin die in de western zijn revolver uit zijn jas haalt en richt. Volgens het persbureau Reuters zijn het beelden van de repetitie van Baldwin vlak voordat het wapen een fataal schot lost. 

Bekijk hoe acteur Alec Baldwin repeteert en de revolver richt:

Videospeler inladen...

Op een ander video, via de bodycam van de hulpdiensten, is te zien hoe Baldwin aan het wachten is buiten het kerkje op de set waar er gerepeteerd wordt. Toen was het blijkbaar nog niet duidelijk in welke toestand de twee slachtoffers zich bevonden. "We dienen medische verzorging toe. (...) Kunnen jullie daar gaan staan", vraagt de man die de veiligheidszone rond het kerkje instelt aan de crew.

Bekijk hoe Alec Baldwin buiten (af)wacht, terwijl de hulpdiensten een veiligheidszone instellen:

Videospeler inladen...

Op beelden van de eerste verklaring van Baldwin is te zien en te horen dat de acteur niet begrijpt wat er nu allemaal precies is gebeurd. "Ik heb al veel wapens afgevuurd in films en dit heb ik nog nooit gezien", stelt Baldwin in de eerstehulppost. "Alle patronen die ze in de revolver hadden gestoken, zouden er geweest zijn zonder flits, losse flodders, of patronen met flits."

Baldwin beweert van in het begin al dat hij de trekker niet had overgehaald. Het wapen ging volgens hem plotseling af. In een andere, eerdere reactie zei de acteur dat hij dacht dat Hutchins was flauwgevallen. "Het was pas 45 minuten of een uur later dat ik me realiseerde dat er een echte kogel was afgevuurd", klinkt het. 

Alec Baldwin bekomt en reageert in de eerstehulppost, bekijk hier de video:

Videospeler inladen...

Ook zijn er beelden van de gewonde regisseur Souza in het ziekenhuis. Hij spreekt van een luide knal. "Het voelde alsof iemand me had getrapt op de schouder en ik viel neer op mijn kont. Toen ik opkeek, zag ik de bebloede rug van Hutchins", legt hij uit.

De kogel ging dwars door Hutchins heen om te belanden in de schouder van Souza. De regisseur vraagt ook bezorgd naar de cameravrouw. Over haar toestand was toen ook nog niets bekend.  

Bekijk hier de eerste reactie van regisseur Joel Souza in het ziekenhuis, hij is - begrijpelijk - van de kaart:

Videospeler inladen...

Naast de reeks vrijgegeven beelden heeft de politie ook nog een dossier van 204 pagina's openbaar gemaakt. Volgens de LA Times heeft de politie nog geen aanklacht ingediend. Het onderzoek is ook niet afgerond. Er wordt gewacht op cruciale verslagen.

Vorige week legde de Amerikaanse overheidsdienst voor Gezondheid en Veiligheid op het Werk de producenten van "Rust" een geldboete van meer dan 120.000 euro op en uitte zware kritiek voor het niet naleven van de veiligheidsvoorschriften op de set. 

De echtgenoot van Hutchins is kwaad op Baldwin, die naast acteur ook een van de producenten is van "Rust". De man snapt niet waarom Baldwin "zijn verantwoordelijkheid niet opneemt". In december vertelde de 63-jarige Baldwin in een gesprek met zender ABC News dat zijn carrière mogelijk voorbij is, om er vervolgens aan toe te voegen: "Daar maal ik niet om." 

Meest gelezen