Arboretum Kalmthout

Hamamelis-gin van het Arboretum in Kalmthout krijgt internationale prijs

De gin van het Arboretum in Kalmthout heeft een zilveren medaille gehaald op de internationale London Spirits Competition. Er zitten plantenextracten in uit de eigen tuin, waaronder hamamelis of toverhazelaar waar het Arboretum bekend voor is. Het ontwikkelde de gin samen met Sterkstokers uit Sint-Lenaarts (Brecht) om de aankoop van een extra stuk grond te financieren.

De gin van het Arboretum in Kalmthout valt internationaal in de smaak. Hij won een zilveren medaille op de internationale London Spirits Competition. Het gaat om een botanische gin, die gestookt werd met ingrediënten uit de eigen plantencollectie. Daarbij zit onder meer de hamamalis of toverhazelaar, waarvoor het Arboretum wereldwijd bekend is. "Ik durf niet te zeggen dat we de enige gin met hamamelis hebben ter wereld, maar het zijn er toch maar weinig", zegt Steven Vanden Bergh. Hij is assistent-tuinchef in het Arboretum en was betrokken bij het ontwikkelen van de smaak. 

Beluister hier het gesprek met Steven Vanden Bergh

Wie de hamamelis kent, weet dat de geur van de bloemen ook al heel zoet is

Steven Vanden Bergh, Arboretum Kalmthout

Het Arbortum nam de Sterkstokers uit Sint-Lenaarts (Brecht) onder de arm om de gin te stoken. Door de verschillende bloemen kreeg die een uitgesproken floraal karakter. "Het was meteen een succes. Wie de hamamelis kent, weet dat de geur van de bloemen ook al heel zoet is."

De verkoop van de gin moet het Arboretum helpen extra centen in het laatje te brengen. Eind 2020 besloot het een waardevolle privétuin in de buurt te kopen, om uit te breiden. Het gaat om 1 hectare extra. "Het afgelopen najaar hebben we er al veel aangeplant en nu wordt het heel mooi afgewerkt. Het zal nog wel een jaar duren voor bezoek er welkom is. De natuur heeft zijn tijd nodig en die gunnen we haar."

Beperkte oplage

De gin is te koop bij het Arboretum maar de oplage is wel beperkt. "Er zijn maar 1.000 flessen gemaakt, omdat het onmogelijk is om er meer hamamelis in te krijgen. Maar zoals het er nu naar uitziet, gaan we elk jaar wel nieuwe flessen maken. Zolang er hamamelis is, kunnen we elk jaar nieuwe bloemen plukken."

Meest gelezen