Foto: RTV

Heilig Hartkerk in Mechelen te huur voor feestjes of evenementen

Vanaf 1 mei kunnen bedrijven, organisaties en particulieren de Heilig Hartkerk in Mechelen huren. De ontwijde kerk in de Adegemstraat wordt volgend jaar in de zomer gerenoveerd om er een socio-cultureel centrum van te maken. Maar de stad wil de kerk zolang niet laten leegstaan. 

Wie een origineel feestje plant, kan in Mechelen nu ook een kerk huren.  De stad stelt de Heilig Hartkerk die momenteel leegstaat, open voor gebruik. De ontwijde Heilig Hartkerk werd op 5 april 2022 in erfpacht genomen door Stad Mechelen en wordt een socio-cultureel centrum en ontmoetingsplek voor de buurt.

In de zomer van 2023 starten de renovatiewerken, tot dan kunnen organisaties of individuele Mechelaars de kerk en de aangrenzende pastorij afzonderlijk huren voor een hele of halve dag. "We hebben er voor gekozen om daar nu al iets nuttigs mee te doen. We willen de naambekendheid- de kerk heet ondertussen mARTa- vergroten en we weten dat heel wat kunstenaars en organisaties nu al op zoek zijn naar ruimtes", zegt schepen van cultuur Björn Siffer (Groen). "De kerk is op dit moment eigenlijk instapklaar: de lichtinstallatie en de elektriciteit zijn helemaal gekeurd, het is allemaal veilig."

Geluidsnormen

Verenigingen, organisaties, bedrijven, scholen, in principe kan iedereen de kerk huren. Of feestjes en fuiven ook kunnen? "De invulling is heel breed, fuiven en feesten zouden ook kunnen. Maar uiteraard zullen we erover moeten waken dat er niet te veel geluidsoverlast is dan, want de kerk ligt in een volksbuurt, in de Adegemstraat. We zullen dus elke aanvraag grondig bekijken. We willen niet dat dit initiatief mARTa een valse start neemt."

De kerk is intussen ook ontruimd. De huurprijs hangt af van wie ze huurt, een vereniging betaalt minder dan een bedrijf bijvoorbeeld. Het socio-cultureel centrum moet gerenoveerd zijn in de zomer van 2024. 

Meest gelezen