Het dorpscentrum van Londerzeel Sint-Jozef
Google Streetview

Londerzeel Sint-Jozef wordt vanaf vandaag een zone 30

Een groot gedeelte van de Londerzeelse deelgemeente Sint-Jozef wordt vanaf vandaag zone 30. De maatregel komt er op vraag van de inwoners en moet de verkeersveiligheid in het dorp verhogen. Opvallend is ook dat binnen de zone 30 de voorrang van rechts opnieuw wordt ingevoerd.

"Een resem klachten heeft tot deze ingreep geleid", zegt schepen van Mobiliteit Dimitri Robbyns (LWD). "Er waren klachten over de veiligheid van de zachte weggebruikers, over de onaangepaste snelheid van veel bestuurders en over geluids- en trillingshinder. De plannen werden in september 2021 toegelicht aan de inwoners tijdens een online  bewonersvergadering."

Voorang van rechts

Een opvallende maatregel is het invoeren van de algemene voorrang van rechts binnen de zone 30. Dat moet de snelheid van het autoverkeer mee helpen beperken. Zebrapaden worden binnen de zone 30 principieel niet toegepast. Oversteken mag overal, na oogcontact met de bestuurder. "We gaan in de aanloopfase de bestuurders sensibiliseren, vooral in hun rijgedrag naar de fietsers toe. Als we zien dat de toestand niet merkelijk verbetert, dan zal de politie repressief optreden"; aldus nog schepen Robbyns. 

Meest gelezen