Met Erik Van Looy naar Amerikaanse remake van "De zaak Alzheimer": "Ik ben toch trots dat ik op die eindgeneriek sta"

Een Amerikaanse topregisseur die in Hollywood een remake maakt van een Vlaamse film? Het is nooit eerder gebeurd maar nu is het (eindelijk) zover. 19 jaar nadat "De zaak Alzheimer" hier een stormloop op de bioscopen had veroorzaakt, komt deze week "Memory" in de zalen.  In tegenstelling tot "Loft" gaf Erik Van Looy deze keer zijn kindje uit handen. Met knikkende knieën ging hij samen met VRT NWS naar Studioskoop in Gent, om te kijken wat de Amerikanen met zijn film hebben gedaan. 

Als het over kijkcijfers gaat kan je in België niet om Erik Van Looy heen. "De zaak Alzheimer" was in 2003 met 750.000 bezoekers al een enorme hit, maar met “Loft” schreef hij vijf jaar later pas echt geschiedenis. Maar liefst 1,2 miljoen mensen gingen de film bekijken in de bioscoop, nog altijd een absoluut record. Van Looy achtte de tijd rijp om naar Hollywood te trekken en regisseerde er zelf de Amerikaanse versie, maar “The Loft” lokte nauwelijks kijkers en werd een gigantische flop. Van Looy terug naar af.

Dat gaat hem alvast geen tweede keer overkomen, met deze verfilming heeft Van Looy in principe niks te maken. “Memory” is gebaseerd op hetzelfde scenario als “De zaak Alzheimer” (dat Van Looy mee schreef), maar voor de rest trok hij zijn handen terug en kregen de Amerikanen carte blanche. De regisseur, Martin Campbell, is gelukkig niet de eerste de beste. Hij maakte twee uitstekende Bondfilms (“Goldeneye” en “Casino royale”) en kende ook succes met "The mask of Zorro". Als iemand weet hoe je een actiescène moet regisseren is hij het wel.

Bekijk hier de trailer van "Memory":

Videospeler inladen...

Met knikkende knieën

En toch was Erik Van Looy er niet zo gerust op toen hij de filmzaal binnenliep om "Memory" te gaan bekijken. Hij had het scenario niet gelezen en je weet nooit wat ze in Hollywood met je verhaal van plan zijn. Maar Campbell mag  opgelucht ademhalen: hij krijgt van Van Looy een goede recensie.

Volgens Erik Van Looy is het een geslaagde popcornversie van "De zaak Alzheimer":

Videospeler inladen...

Het verhaal van "De zaak Alzheimer" blijft in "Memory" mooi overeind. Ook nu gaat het over een huurmoordenaar, die zich plots tegen zijn opdrachtgevers keert en zelf een doelwit wordt. Hij legt contact met de politie en geeft de speurders zelfs een aantal tips, maar lijdt aan geheugenverlies en heeft het steeds lastiger om zijn vijanden voor te blijven.

Uiteraard zijn er ook heel wat verschillen. Sommige scènes zijn geschrapt, andere zijn toegevoegd. Zo is er minder naakt te zien en is de setting helemaal anders: een Texaans stadje, op de grens met Mexico. Dat was voor de Antwerpse regisseur van het origineel wel even wennen. 

Erik Van Looy over het gebrek aan regen in "Memory":

Videospeler inladen...

Alhoewel het verhaal zich afspeelt in El Paso, vonden bijna alle opnamen plaats in Bulgarije. Hollywoodfilms worden al lang niet meer in Hollywood gedraaid, wegens veel te duur. Het is veel goedkoper om de cast en crew naar Oost-Europa over te vliegen en daar te doen alsof. De Amerikanen hebben er intussen enkele Amerikaanse straten nagebouwd, geen kat die het verschil ziet.

Ik heb er als kind altijd van gedroomd om iets te betekenen in Hollywood, en dat is nu toch gelukt

Erik Van Looy

Vlaams talent versus Hollywood

Ondanks het decor en de andere aanpassingen is Van Looy blij dat de geest van de film bewaard bleef. Hij is vooral opgetogen over de prestatie van Liam Neeson, die de rol speelt van de huurmoordenaar. Een rol die in de originele versie magistraal vertolkt werd door Jan Decleir. Neeson zet een genuanceerde killer neer, net zoals Decleir destijds deed.

Jan Decleir en Liam Neeson allebei aan het werk als Angelo Ledda.

Waarom is Erik Van Looy zo blij met Liam Neeson?

Videospeler inladen...

Er spelen nog andere kleppers mee in deze remake. De politieagent die gevangen raakt in een kat-en-muisspel met de killer, wordt in het origineel gespeeld door Koen De Bouw. In "Memory" neemt Guy Pearce, bekend van “Memento”, zijn plaats in. 

Bekijk hier een fragment uit "Memory" met Guy Pearce en Liam Neeson:

Videospeler inladen...

En Jo De Meyere, de corrupte minister van staat in "De zaak Alzheimer", wordt vervangen door niemand minder dan Monica Belucci. "Dat zal hij zelf wel als een compliment beschouwen", aldus Van Looy.

Monica Belluci in de plaats van Jo De Meyere, in "Memory".
©2022 Open Road Films / Briarcliff Entertainment

Puzzelstukjes

Dat het zo lang duurde voor de remake van "De zaak Alzheimer" er uiteindelijk kwam is volgens Van Looy niet zo uitzonderlijk. Alle puzzelstukjes moeten goed vallen. Jack Nicholson, Morgan Freeman, Al Pacino: allemaal namen die op een gegeven moment in aanmerking kwamen voor de rol van huurmoordenaar Angelo Ledda. 

Ook Clint Eastwood stond eens op het punt om zichzelf in de film te regisseren, maar die haakte op het laatste moment af omdat het scenario hem niet lag. En toen Arnold Schwarzenegger kandidaat was, met Van Looy als regisseur, zag die het zelf niet meer zitten. Van Looy had net "The Loft" gemaakt, had heimwee naar huis en zei nee dankjewel tegen Schwarzenegger.

Ik ben toch blij dat Arnold Schwarzenegger die hoofdrol niet gespeeld heeft, dat was een heel andere film geworden

Erik Van Looy

Van Looy liep zo maar even 1 miljoen dollar mis, want zijn (opzettelijk overdreven) vraagprijs was intussen al wel goedgekeurd. Maar misschien maar beter zo. Met Schwarzenegger was het wellicht een heel andere film geworden dan deze "Memory".

Toen de aftiteling over het scherm liep in het filmzaaltje in Studioskoop, tastte Van Looy naar zijn smartphone. Kwestie van snel toch even een foto te nemen van zijn eigen naam, als co-scenarist op de eindgeneriek van een Hollywoodfilm: “Ik heb er als kind altijd van gedroomd om op één of andere manier iets te betekenen in Hollywood, en dat is nu toch gelukt. Adil en Bilall hebben het uiteraard veel verder geschopt, maar toch kan ik zeggen dat mijn droom is uitgekomen.” 

De eindgeneriek waar Erik Van Looy zo trots op is

"Memory" is vanaf woensdag 27 april te zien in de bioscoop. En voor al wie denkt dat hij niet moet gaan kijken omdat hij het origineel zag en dus weet hoe het afloopt: mis poes. Tot Van Looy’s grote verbazing hebben de makers voor “Memory” een ander einde verzonnen. Een einde waar hij trouwens perfect mee kan leven.  

Toen bleef er nog één vraag over: welke van de twee films is de beste?

Videospeler inladen...

Meest gelezen