Worden er bommen gehangen aan nieuwe drones van Belgische leger of niet? Kwestie leidt tot politieke discussie

"De nieuwe hoogtechnologische drones die ons land gaat aankopen, moeten bewapend kunnen worden." Dat zegt oppositiepartij N-VA. De regering is tegen. Defensie zelf is wel voorstander.

In 2019 werd besloten om SkyGuardian drones aan te schaffen. Dat zijn onbemande vliegtuigen die tegen beperkte kosten erg lang en vrij hoog in de lucht kunnen vliegen. Toenmalig Minister van Defensie Vandeput (N-VA) nam de optie om er bommen onder te kunnen hangen. De drones zijn daar uitermate geschikt voor.  

De SkyGuardian drone is de opvolger van de "Reaper"-drone.  Dat toestel werd vaak ingezet door de VS boven Afghanistan om er doelwitten te bombarderen. De drones waren er omstreden omdat er veel burgerslachtoffers vielen bij die Amerikaanse bombardementen. Voor alle duidelijkheid: de drones hebben geen piloot aan boord, maar worden door een piloot vanop afstand bestuurd. 

Onder het toestel kunnen allerlei raketten en bommen worden gehangen

Bewapenen van drones politiek gevoelig

N-VA wil de drones wel bewapenen: “De Vivaldi-regering weigert onder druk van Groen/Ecolo het volle potentieel van onze aankopen te benutten. Een onverantwoorde beslissing”, zegt Peter Buysrogge van de Commissie Defensie (N-VA). Dat betekent dat de drones bommen moeten kunnen dragen en dus niet alleen zullen worden gebruikt voor verkenningsopdrachten, maar ook om eventueel te bombarderen. 

Volgens de N-VA wil de regering de drones niet bewapenen om "ideologische redenen". Volgens de N-VA zijn vooral de PS en Ecolo tegen. 

Voorlopig plant ons land om de hoogtechnologische drones alleen te gebruiken om inlichtingen in te winnen.  De drones "zullen worden gebruikt om inlichtingen in te winnen, niet in gewapende opdrachten", bevestigt woordvoerder Rodolphe Polis van Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). 

Defensie is niet tegen bewapenen drones

Militairen die vertrouwd zijn met het dossier, wijzen erop dat andere Europese landen de “bewapeningsoptie” wél lichten. Het VK kocht de SkyGuardian en wil er wapens onder hangen. In Duitsland loopt het debat volop. Nederland kocht een quasi identiek toestel, nl. de MQ-9A Reaper. In Nederland lijkt er intussen een parlementaire meerderheid gewonnen voor bewapening. 

Bronnen bij Defensie wijzen erop dat de nieuwe generatie gevechtstoestellen, waaronder ook de door België bestelde F-35, een pak duurder zijn in gebruik dan de huidige generatie toestellen zoals de F-16's.

“Dan wordt het erg duur om uren boven een slagveld te hangen als je die taak door een goedkoper systeem als de SkyGuardian kan laten uitvoeren.”

“Niettegenstaande het nog even duurt voor de eerste drones geleverd zullen worden, is het belangrijk om nu al de juiste teams samen te stellen”, zegt een andere officier bij de luchtmacht.

“Eigenlijk wil je voor dit nieuwe wapensysteem dezelfde teams opleiden als nu bij de F-16's. Teams niet alleen met piloten, maar evengoed met bewapeningsspecialisten en juristen, die kunnen inschatten hoe groot mogelijke schade zal zijn en wat het effect op burgers kan zijn”.
Op die manier zou ons land voorbereid zijn op een mogelijke inzet, mocht de regering dat willen.

“Bovendien gelden bij de inzet van bommen bij een drone exact dezelfde regels als wanneer je dat zou doen bij een F-16. Qua veiligheids- en voorzorgsprocedures is er eigenlijk geen verschil”, aldus de militair. 

De SKyGuardian wordt wel degelijk bestuurd door een piloot, vanop afstand dan.

Meest gelezen