Parlementsleden uit Wellen en Diest vragen eerlijkere belasting op pick-up trucks voor particulieren

Parlementsleden Els Robyens (Vooruit) uit Wellen en Stijn Bex (Groen) uit Diest willen dat pick-up trucks van particulieren zwaarder belast worden. Nu kunnen particulieren zo'n pick-up truck ook inschrijven als lichte vrachtwagen en betalen ze nauwelijks belastingen. En dat vinden ze onterecht en oneerlijk. 

De twee parlementsleden hebben de kwestie aangekaart in de Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën, Begroting en Justitie in het Vlaams parlement. "In Vlaanderen wordt een pick-up automatisch ingeschreven als een lichte vrachtwagen omdat men ervan uitgaat dat die voor professionele doeleinden wordt gebruikt", zegt Els Robeyns. "En daar is een gunstig fiscaal regime aan verbonden. Zo betalen ze een veel lagere jaarlijkse verkeersbelasting." 

Robeyns vindt dat terecht voor mensen die dat voor professionele doeleinden gebruiken, maar vindt het oneerlijk voor mensen die het privé gebruiken. "In werkelijkheid is het zo dat twee op de drie pick-ups voor privaat gebruik worden ingezet, en dus moeten die als personenwagen belast worden, zoals bij u en mij." 

Op 10 jaar tijd gaat het over een verschil van 40.000 euro en dat is niet eerlijk

Els Robeyns, Vlaams parlementslid Vooruit

"Als je een pick-up als personenwagen zou belasten, zou de inverkeerstelling die je eenmalig moet betalen 11.000 euro bedragen", gaat Robeyns verder. "En dan zou de jaarlijkse verkeersbelasting kunnen oplopen tot 3.000 euro ipv 150 euro nu. Dus op 10 jaar tijd gaat het over een verschil van 40.000 euro en dat is niet eerlijk. Bovendien zijn pick-ups heel vervuilend dus het is absurd dat zo'n wagens van een gunstig fiscaal regime kunnen genieten."

"In totaal zijn er in ons land meer dan 36.000 pick-ups waarvan 60 procent is ingeschreven voor particulieren", vult Stijn Bex aan. "Dat aantal blijft nog stijgen en dat komt door dat gunstig ficaal regime. En dat is onaanvaardbaar."

Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) erkent het probleem en wil het in juni bespreken met zijn federale collega. "Het Brussels hoofdstedelijk gewest was al akkoord om hieraan iets te doen, maar het Waals gewest vond zo'n overleg eerst niet nodig. Nu zijn ze wel bereid, en we gaan nog eens benadrukken dat het belangrijk is om hier een samenwerkingsakkoord over te sluiten. En we hopen dan een beslissing te kunnen nemen."

Meest gelezen