foto: Festicup

Producent van herbruikbare bekers uit Herk-de-Stad kan vraag amper bijhouden: "Extreme pieken"

Festicup, een bedrijf uit Herk-de-Stad dat herbruikbare drankbekers voor festivals verdeelt, kan de vraag deze dagen amper nog bijhouden. "Het is nog nooit zo druk geweest", volgens zaakvoerder Jozef Plevoets.

Het verhaal van Festicup is er eentje om een boek over te schrijven. Jozef Plevoets startte met zijn herbruikbare bekers in de garage van zijn ouders in Sint-Truiden. Intussen zit hij op een bedrijventerrein in Herk-de-Stad. Hij werd in 2019 nog door Unizo uitgeroepen tot Vlaamse starter van het jaar. Maar toen kwam corona en viel alles stil in de eventsector. Plevoets schreef in juli 2020 zelfs een opiniestuk, gericht aan toenmalig premier Sophie Wilmès, om evenementen te mogen organiseren op een veilige manier. 

Maar na 2 bijzonder magere jaren door de coronamaatregelen, kent de zaak van Plevoets nu een ongekende drukte. Heel wat evenementen en festivals doen beroep op de herbruikbare bekers. "We zien extreme pieken in het aantal evenementen deze dagen. Aan de ene kant omdat de maatregelen weg zijn en er weer veel gefeest wordt, maar anderzijds is er ook een mentale switch", vertelt Plevoets op Radio 2 in Limburg. "Mensen staan er duidelijk meer voor open en zien in dat het beter is voor het milieu en ook aangenamer om uit te drinken. En het is ook bij wet verplicht."

Na 2 jaar met weinig inkomsten en veel kosten is het een ware verademing om dit mee te maken. "We hadden bitter weinig inkomsten en moesten kosten van de huur en personeel betalen. We waren een put aan het graven, maar kunnen die gelukkig op deze manier weer dichtgooien." Al is corona de wereld nog niet uit. "We houden er rekening mee dat er dit najaar opnieuw strengere maatregelen gaan komen en onze sector voelt dat dan meteen. We houden daar rekening mee, maar proberen nu vooral te genieten van een mooie zomer."

Meest gelezen