Waarom komen kleine spullen aan in grote dozen? "Verpakking op maat is te duur"

Als je iets kleins online bestelt, zit dat product vaak in een heel grote doos. Hoe komt dat? En betalen we te veel om lucht te vervoeren? "De inspecteur" praat erover met een expert én een bedrijf dat bewust verpakt. "Het klopt dat er vaak te grote verpakkingen zijn. Dat is niet goed, want karton wordt schaars."

"De inspecteur" krijgt geregeld berichten van luisteraars die zich ergeren aan kleine dingen in grote dozen. 

Eén van die luisteraars is Greet Kazadjian. "Ik bestel een setje lego voor mijn kleinzoon. Het doosje is 28 centimeter breed, 40 centimeter lang en 10 centimeter hoog. En dat wordt dan geleverd in een doos van anderhalve meter. Mijn tienjarige kleinzoon is er voor de grap gestrekt gaan in liggen. Dat kan toch niet?"

Beperkt aantal standaardmaten

Waarom die grote dozen? "De inspecteur" vraag het aan retailexpert Stefan Van Rompaey. 

"Als je online bestelt, betaal je vaak verzendingskosten. Die dekken het vervoer en de prijs van de verpakking", zegt Van Rompaey. "Je zou kunnen zeggen dat de verzendingskosten oplopen omdat de verkoper een grote doos gebruikt. Dat klopt niet." 

Waarom niet? "Het is te duur om voor elk pakket een doos op maat te voorzien", zegt Van Rompaey. "De meeste bedrijven hebben een aantal formaten in stock. Als de stock op is, of het product heeft afwijkende afmetingen, gebruiken ze dan mogelijk een te grote doos." 

Kunnen verkopers niet meer standaardmaten voorzien? "Dat is te duur, want je vraagt maatwerk aan je verpakkingsleverancier. En je hebt meer opslagruimte nodig om elke maat te stockeren", zegt Van Rompaey.

Beluister het gesprek in "De inspecteur":

Grote bedrijven hebben kleine dozen

Steven Van Rompaey ziet wel veranderingen. "De consument vraagt om verandering. Mensen vinden het vervelend als er te grote dozen geleverd worden. Maar het is voor kleine webshops niet gemakkelijk om aan die vraag tegemoet te komen." 

De grote bedrijven hebben meer slagkracht volgens Van Rompaey. "Bol.com en Zalando zijn recent begonnen met slimmere verpakkingen. Ze zorgen er nu voor dat er zo weinig mogelijk opvulmateriaal in de doos zit." Al geldt dat zeker niet voor elke zending die Bol.com doet. "Bol.com is niet alleen een webshop. Het is ook een verkoopplatform voor kleinere webshops die niet elke dozenmaat hebben."

Wat met het milieu?

"Ik heb er geen exacte cijfers van, maar de impact van e-commerce op het milieu valt beter mee dan wat algemeen wordt aangenomen", vertelt Van Rompaey.

"Er wordt veel lucht vervoerd, maar e-commerce is wel efficiënt", zegt hij. "Er rijden veel camionettes rond, maar die vervoeren pakketten voor tientallen mensen. En die mensen zijn zelf niet meer onderweg naar de winkel." 

Ook de korte keten van e-commerce heeft volgens Van Rompaey voordelen. "Pakketten die met koeriers worden geleverd, komen vaak rechtstreeks van het depot. Die moeten dus niet meer eerst naar de winkel en dan naar de klant. Het is een tussenstap die je uitspaart." 

De verspilling van karton en plastic vindt Van Rompaey wel een probleem. "Tijdens de coronacrisis is e-commerce sterk gegroeid. De vraag naar karton is groot, het wordt schaars en dus stijgt de prijs. De sector moet nadenken over manieren om karton te recycleren." 

Klein bedrijf maakt kleine dozen

Inspecteur Sven Pichal praat ook met Gert Hellemans van het bedrijf Active Ants. 

Dat bedrijf kiest heel bewust voor verpakkingen op maat. "Wij vinden dat je als bedrijf moet investeren in ecologische en duurzame verpakkingen", zegt Hellemans. "We hebben machines die dozen op maat snijden. De software berekent per pakket hoe groot de doos moet zijn en de machine snijdt karton op maat." 

Volgens Hellemans is dat een duurzaam bedrijfsmodel. "Het klopt dat die machines veel geld kosten, maar we werken efficiënt dankzij die technologie. Zo besparen we veel kosten." Hellemans pleit voor meer bewustwording. "Er moet meer onderzoek en innovatie komen naar verpakkingen. We nodigen bedrijven uit om langs te komen bij ons zodat we elkaar kunnen inspireren." 

Meest gelezen