Radio 2

Wie wil een deel van de kust afzwemmen met zeezwemster Marieke Blomme? "Wij voorzien alles"

40 sportievelingen kunnen komende zomer een deel van de kustlijn afzwemmen, onder begeleiding van zeezwemster Marieke Blomme en in samenwerking met provinciebedrijf Westtoer. Marieke zwom vorig jaar als eerste Belgische vrouw de volledige kustlijn af in een recordtijd van 18 uur en 45 minuten. Nu kan je een stukje van dat traject samen met haar afleggen. De organisatie voorziet alles, het enige dat je zelf moet doen is zwemmen.

Wie ervan droomt om eens een deel van onze kust af te zwemmen, die kan dat komende zomer doen onder begeleiding van Marieke Blomme. Zij zwom vorig jaar als eerste Belgische vrouw de volledige kustlijn af in een recordtijd van 18 uur en 45 minuten. Toerismebedrijf Westtoer en Marieke Blomme bieden nu samen een tocht van 16 kilometer zeezwemmen aan tussen Nieuwpoort en Oostende.

Er kunnen maximaal veertig zwemmers deelnemen omdat ze maar 2 keer per dag kunnen zwemmen, gezien het getij. Bovendien gaat het om een één-op-één-begeleiding. De organisatie voorziet een boot en de volledige begeleiding. "Er is iemand die het vaarplan op voorhand uittekent, we voorzien een redder, een schipper, dus eigenlijk de volledige omkadering", zegt Marieke Blomme. "De persoon die zwemt moet eigenlijk enkel zwemmen."

16 kilometer zwemmen: alleen of in groep

De zwemtocht speelt zich af tussen Nieuwpoort en Oostende: goed voor een afstand van 16 kilometer. "Die kan je individueel afleggen, of in team", gaat Blomme verder. "In team zwem je elk een stukje ervan met 2,3 of 4 zwemmers. Hoe dan ook moeten alle zwemmers kunnen aantonen dat ze al eens aan een open water-evenement hebben deelgenomen. "Als je alleen zwemt moet je bewijzen dat je al 5 kilometer hebt gezwommen in open water op een evenement of 7 kilometer op een training."

Normaal gezien vinden de zwemtochten plaats in juli of augustus. "Maar we voorzien nog een plan B, voor het geval we net als vorig jaar slechte weersomstandigheden krijgen. In dat geval is september een optie om de zwemtochten te laten doorgaan", aldus Blomme.

Om deel te nemen betaal je 250 euro of 80 euro per persoon in een team van vier zwemmers.

Meest gelezen