Zwaluwkolonie bij zinkbedrijf Nyrstar in Balen moet verhuizen

De grote kolonie huiszwaluwen die al jaren bij de zinkfabriek Nyrstar in Balen broedt, moet verhuizen. En dat nu het broedseizoen volop aan de gang is. De zwaluwen vestigden zich steeds onder een betonnen luifel in een loods. "Maar die loods wordt binnenkort afgebroken. De zwaluwen moeten dus verhuizen", vertelt Stephan Put van de vogelbescherming op Radio 2 in Antwerpen.

De zwaluwkolonie die broedt in een loods van de zinkproducent Nyrstar in Balen, krijgt een nieuwe thuis. "De betonnen luifel waar ze al jaren broeden werd afgeplakt met zwarte plastic folie en er werden extra nesten in het magazijn er net naast geplaatst", zegt Put in Start Je Dag. "Het is de bedoeling dat de zwaluwen zich verplaatsen naar die nieuwe nesten."

De huiszwaluw is een beschermde diersoort en je mag dus niet zomaar hun broedplaats afbreken. Het is volop broedseizoen en de vogels zijn net terug uit Afrika. "Naast nestkasten gaan we ook nesten op palen bijplaatsen. De vogels hebben dus wel degelijk onderdak. Het bedrijf ligt aan het kanaal, waar veel zand en water is. De zwaluwen kunnen dus genoeg modder vinden om hun nesten in te richten", klinkt het. 

Vogels komen later terug van hun trek

De vogels zijn dit jaar later aangekomen dan vorig jaar. "We weten niet goed waarom, maar de zwaluwen kwamen dit jaar later toe van hun trek. De weg van hier naar het Zuiden loopt heel soepel, maar de terugkomst is alsmaar meer een probleem", licht Put toe. "We zien ook dat er in Frankrijk nog heel wat vogels worden neergeschoten. Daar moet Europa iets aan doen."

Meest gelezen