foto Facebook Veerle Sergeant

Aalsterse kunstenaar maakt bijzonder portret van overleden carnavalist Keizer Kamiel voor familie

In Aalst heeft de familie van de iconische carnavalist Keizer Kamiel Sergeant een bijzonder schilderij laten maken om de man te eren. Kunstenaar Gilles Van Schuylenbergh probeerde in één werk alle karaktereigenschappen van en herinneringen aan de man vast te leggen. "Het was een grote eer om dit te mogen doen."

Kunstenaar Gilles Van Schuylenbergh heeft een bijzonder schilderij gemaakt om Keizer Kamiel te eren in opdracht van de familie. "Ik wilde geen kariktuur van de man maken. Dat zijn we hier in Aalst nogal gewoon, in de carnavalscontext. Maar, daar wilde echt van af. Ik wilde er een echt, veelzijdig portret van maken."

Van Schuylenbergh ging langs bij dochter Veerle Sergeant om inspiratie op te doen. "Het huis van Veerle is een soort museum met allerlei foto- en beeldmateriaal van Keizer Kamiel. Er zijn allerlei memorabilia die de man gedenken. Ze heeft me ook de keizerlijke kostuums getoond. Dat was een bijzonder moment en heeft me het basisidee gegeven." Van Schuylenbergh is aan de slag gegaan met alle "kostuums" die Keizer Kamiel droeg. "Niet alleen carnavalskostuums, maar ook de overall die hij droeg als fietsenmaker of zijn gewone kleren die hij droeg in zijn vereniging voor armen." 

foto Facebook Veerle Sergeant

"Ik heb voortdurend naar muziek geluisterd van Keizer Kamiel om in de juiste sfeer te komen. Ik heb ook mijn eigen herinneringen proberen te verwerken in het werk." Schuylenbergh heeft lang aan het schilderij gewerkt. "Ik heb het geduld van de familie op de proef gesteld", vertelt de kunstenaar. "Maar ik wilde het goed doen. De reacties van de familie waren gelukkig heel positief. Ze zijn meteen op zoek gegaan naar alle verhalen die in het werk verstopt zitten." 

Meest gelezen