Boerenbond voert actie tegen stikstofdecreet in Sint-Truiden: 1 op 3 jobs in agrarische voedselketen bedreigd 

De Boerenbond voerde actie tegen het nieuwe stikstofdecreet van de Vlaamse overheid, bij een vleesverwerkend bedrijf in Sint-Truiden. Volgens de landbouworganisatie staat door de afbouw van de veestapel in Vlaanderen ook een derde van de jobs in de hele agrarische voedselketen op de tocht. 

Het openbaar onderzoek over het nieuwe stikstofdecreet is vorige week van start gegaan. De Boerenbond blijft zich hevig verzetten tegen dat plan van Vlaanderen. "Niet alleen de boeren zelf worden getroffen", vertelt Heidi Pinxten. "Ook de toeleveringsbedrijven die bijvoorbeeld machines of veevoeder leveren. Of de slachterijen en de vleesverwerkende bedrijven. Het gaat om een hele keten, en we vrezen dat een op de drie jobs verloren zal gaan."

Ik ben de laatste varkensboer in heel Nieuwerkerken, en het ziet er naar uit dat ik ga moeten vertrekken

Piet Paesmans, veehouder Nieuwerkerken

Volgens de Boerenbond is maar een derde van de stikstof die in Vlaanderen geproduceerd wordt afkomstig van de landbouw. Maar de landbouw moet wel de grootste inspanningen leveren. Dat geeft ook veehouder Piet Paesmans uit Nieuwerkerken een wrang gevoel. "Ik ben de laatste varkensboer in heel Nieuwerkerken, ik ben dus een uitstervend ras." Ook Paesmans moet maatregelen nemen om zijn varkensbedrijf open te mogen houden. "Ik heb al zwaar geïnvesteerd en moet nu nog bijkomende maatregelen nemen, terwijl mijn eerdere investeringen nog niet afgeschreven zijn. Dat is economisch niet haalbaar voor mij. Ook mijn varkensstapel inkrimpen is niet vanzelfsprekend, omdat ik een gesloten bedrijf heb. Ik probeerde ook uit te wijken naar Herk-de-Stad, om daar te gaan boeren, maar daar kreeg ik de vergunningen ook niet rond."

Vlaanderen verstrengt de regels rond de uitstoot van stikstof omdat die heel slecht is voor de natuur. Want grassen, brandnetels en bramen groeien heel hard door stikstof en verdringen veel andere planten, en daardoor verdwijnen ook de dieren die net afhankelijk zijn van die kwetsbare planten. 

Meest gelezen