Nicolas Maeterlinck

Antwerps nooddorp klaar voor eerste Oekraïense vluchtelingen 

In Antwerpen kunnen vanaf morgen de eerste Oekraïense vluchtelingen opgevangen worden in een zogenoemd nooddorp. Op een groot veld op Linkeroever zijn de bouwwerken nog volop aan de gang, maar de eerste containers kunnen in gebruik genomen worden. In totaal zouden er zo'n 600 mensen terechtkunnen. 

Op dit moment kunnen Oekraïners die gevlucht zijn voor de oorlog terecht in noodopvang of bij mensen thuis, maar dat is niet altijd in optimale omstandigheden. Daarom worden op sommige plaatsen nooddorpen gebouwd. Antwerpen ontvangt morgen al meteen de eerste Oekraïners. Het is het eerste nooddorp dat (voor een deel) klaar voor gebruik is.  

"We waarderen dat Antwerpen alles doet zodat mensen kunnen blijven en zich bijna thuis voelen", reageert de Oekraïense ambassadeur in België Oleh Shamshur tijdens een rondleiding:

Videospeler inladen...

We doen op dit moment alles tegelijkertijd: zowel de riolering aanleggen als handdoeken klaarleggen in de appartementen

In de containers zijn telkens aparte appartementjes gemaakt, voor vier personen. Alles samen kunnen er zo'n 600 mensen terecht. Omdat het allemaal zo snel klaar moest zijn, is het hele project een absoluut huzarenstukje", zegt projectmanager Matthias Levrie. "We hebben alles tegelijkertijd moeten afhandelen: de planning, grondwerken, inrichting,... Dat doe je normaal gezien chronologisch, hier komt alles samen."

"Dat maakt dat we op de werf niet alleen de riolering aan het aanleggen zijn maar ons ook al bezighouden met bijvoorbeeld handdoeken klaarleggen in de appartementen", aldus Levrie. Dat is uitzonderlijk, maar het zorgt er wel voor dat we erg snel werken. "

(Lees voort onder de foto)

Ingerichte kinderkamer
Archieffoto Nicolas Maeterlinck

De stad mikt vooral op gezinnen met kinderen of alleenstaande moeders. "Ze krijgen een eigen woning met eigen sanitair", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Ze kunnen hier in een natuurgebied wonen, vlakbij veel openbaar vervoer.  Het is een mooie leefomgeving waar ze samen met volksgenoten alvast een aantal maanden kunnen verblijven. Wat er daarna moet gebeuren, zien we dan wel."

Meest gelezen