De euro zakt naar het laagste peil in vijf jaar tijd onder de schaduw van Oekraïne en de sterke dollar

De Europese eenheidsmunt is gezakt tot het laagste peil tegenover de Amerikaanse dollar sinds april 2017. Daarmee is de munt nu zwakker dan tijdens de eerste lockdown van de coronacrisis. De oorlog in Oekraïne en de Russische dreiging om de aardgaskraan dicht te draaien, zitten daar natuurlijk voor veel tussen, maar er is ook een andere reden en die komt uit Amerika.

Een euro is vandaag net ietsje meer waard dan 1,06 dollar. Net voor de Russische invasie in Oekraïne was dat 1,13 dollar. Sindsdien is de euro nog verder verzwakt, maar in feite was die trend ook voor de oorlog al bezig, zij het meer gestaag. Vandaag is de koers van de euro tegenover de dollar zelfs lager dan tijdens de eerste lockdown van de coronacrisis precies twee jaar geleden.

Dat Rusland gisteren aankondigde dat het geen aardgas meer ging leveren aan Polen en Bulgarije heeft de euro vandaag een deuk gegeven. De Europese Unie is voor meer dan een derde van zijn gasinvoer afhankelijk van Rusland en dat weegt op de euro. Rusland levert nog altijd gas aan de andere klanten in de EU, maar de prijzen schieten natuurlijk omhoog. (Lees verder onder de foto).

AFP or licensors

Concreet wordt Rusland rijker en Europa armer door duur aardgas en olie en dat ondanks de sancties die het Westen heeft getroffen, al bijten die wel fors in de Russische economie. De crisis rond Oekraïne weegt zo op het economische herstel van na de coronacrisis.

Amerikaanse rente ondersteunt de dollar

Het zou echter kort door de bocht zijn om Rusland alle schuld te geven. Anders dan Europa zijn de Verenigde Staten niet afhankelijk van olie of aardgas uit Rusland en Amerika voert die zelf uit. 

De Federal Reserve -het systeem van centrale banken in de Verenigde Staten- laat mede daardoor verstaan dat de Amerikaanse rentevoeten dit jaar fors zouden verhoogd worden om de inflatie in te dijken. Dat heeft tot gevolg dat de dollar aan kracht wint. Bovendien zoeken veel mensen hun heil in die munt, zeker nu China blijft worstelen met het coronabeleid. 

De Europese Centrale Bank (ECB) lijkt veel minder dan de Fed van plan om de rente op te trekken. Dat zou dan weer het economisch herstel na de coronacrisis onderdrukken. Voorlopig blijft de ECB dus in een spreidstand tussen hoge energieprijzen en dito inflatie en een zwakkere economie.

Meest gelezen