Gent overweegt parkeerplaatsen voor bewoners beter aan te duiden met verf op straat

Gent overweegt om alle parkeerplaatsen voor bewoners beter aan te duiden, met verf op de straat. Het gaat om gele lijnen en een tekening van een huisje. De stad heeft die markering al uitgeprobeerd in de wijk rond de Vlasmarkt en het blijkt te werken.

Parkeerplaatsen die voorbehouden zijn voor bewoners, worden niet altijd en overal even duidelijk gemarkeerd. Soms wordt er bijvoorbeeld met zones gewerkt, waarbij alleen aan de in- en uitrit van die zone een verkeersbord staat dat aanduidt dat het om bewonersplaatsen gaat. Gent wil daar verandering in brengen, door bij die parkeerplaatsen een gele lijn aan te brengen met een icoon van een huisje.

40 procent minder boetes

De stad heeft de markering al uitgeprobeerd in de wijk rond het stadhuis en de Vlasmarkt. Het aantal boetes is er gedaald met 40 procent. "Dat is toch wel een grote daling. Het is dus zinvol om dat project verder uit te rollen", vindt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen).

De extra markering is zinvol, want de bezoekers krijgen minder boetes en de bewoners hebben meer plaats

Schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen)

De extra markering heeft meerdere voordelen volgens de schepen. "Enerzijds is het goed nieuws voor de mensen die Gent met de wagen bezoeken en een boete voor foutparkeren kunnen vermijden. Daarnaast is het ook goed voor de Gentenaars zelf: de parkeerplaatsen die onterecht worden ingenomen, zullen vrijkomen."

Minder inkomsten en meer kosten voor de stad

Minder boetes betekent wel minder inkomsten voor de stad. "Dat is niet erg", stelt de schepen. "Boetes zijn er niet om grote inkomsten te verwerven. Boetes zijn er wel zodat een bepaald gedrag niet meer wordt gesteld. Als wij er met die gele lijn en icoontjes voor kunnen zorgen dat de mensen minder foutparkeren, dan is dat het voornaamste."

De verf aanbrengen zou minstens 340.000 euro kosten (exclusief btw) en de markering dient ook onderhouden te worden. Dat zou op zo'n 50.000 euro per jaar komen (exclusief btw).  Het stadsbestuur bekijkt nu of die kosten opwegen tegen de voordelen. Als het voorstel wordt goedgekeurd, zal de markering er in 2023 komen, verwacht Watteeuw.

Meest gelezen