© Wavebreak Media - creative.belgaimage.be

Huurauto duurste deel van je zomerreis? Prijzen swingen de pan uit en voorlopig geen beterschap in zicht

Wie deze zomer op reis gaat en op zijn of haar bestemming een auto wil huren, zal flink in zijn portemonnee moeten tasten. De prijzen voor huurauto's zijn flink gestegen omdat de vraag veel groter is dan het huidige aanbod, zo schrijft Het Laatste Nieuws en het wordt ook bevestigd aan VRT NWS. De bedrijven zelf hebben één gouden tip: boek zo vlug mogelijk.

Hogere prijzen, wat moet ik me daarbij voorstellen?

We namen zelf even de proef op de som. Een collega ging in 2019 op reis naar Oostenrijk en boekte er een huurauto voor zo'n 210 euro. Wanneer hij nu voor dezelfde periode dit jaar een soortgelijke auto wil boeken, ziet hij als laagste bedrag 582 euro op zijn scherm flikkeren. Bijna drie keer zoveel, dus.

En dat bedrag valt nog mee, als je het vergelijkt met wat er wordt gevraagd voor de populaire zuiderse bestemmingen, als Mallorca, Portugal en de Canarische Eilanden. Voor een week in juli betaal je momenteel voor een standaard gezinswagen al gauw zo'n 700 tot 800 euro. 

Waarom zijn die prijzen zo fors gestegen?

Daar is het woord nog eens: corona. "Tijdens de pandemie werd er niet gereisd. Alle huurauto's stonden toen stil", zegt Suzanne Al van verhuurbedrijf Sunny Cars aan onze redactie. "Veel bedrijven hebben daarom auto's verkocht of teruggegeven aan de fabrikant. Het was de bedoeling om opnieuw auto's aan te kopen wanneer er wél weer op reis kon worden gegaan, alleen zijn er ondertussen problemen bij de fabrikanten. Er worden heel wat minder auto's gemaakt en dus kunnen er ook minder worden gekocht. Het aanbod kan niet worden aangevuld."

De vraag is opnieuw op het niveau van voor de coronacrisis, maar het aanbod helemaal niet 

Suzanne Al van verhuurbedrijf Sunny Cars

Dat laatste bevestigt ook automobilistenorganisatie VAB. "De problemen bij de leveranciers blijven bestaan", zegt Maarten Matienko in "De ochtend" op Radio 1. "Eerst was er een groot tekort aan chips, door de coronacrisis. Maar nu zijn er ook problemen met onder meer kabelbundels, die in Oekraïne worden gemaakt, waar er nu oorlog is."

"En dus zijn er veel minder auto's beschikbaar bij verhuurbedrijven dan voor de coronacrisis", zegt Suzanne Al. "Op sommige bestemmingen gaat het zelfs over de helft minder. De vraag is opnieuw op het niveau van voor de crisis, maar het aanbod helemaal niet. Dan stijgen de prijzen."

Beluister hier het gesprek met Maarten Matienko van VAB in "De ochtend" op Radio 1:

Wat als ik deze zomer écht een huurauto nodig heb?

De verhuurbedrijven zelf zijn stellig: boek zo snel mogelijk, zeker als je afhankelijk bent van die auto. "Kijk ook al even voor je je reis boekt of er nog auto's zijn en wat de prijzen zijn, want de huurauto zal een stuk duurder zijn dan wat je gewend bent", zeggen ze bij Sunny Cars. "Eens je je reis geboekt hebt, reserveer je best zo snel mogelijk je auto. Vaak wachten mensen tot het laatste moment, maar dat zal nu moeilijker zijn."

En wat met reizigers die vaak onvoorbereid vertrekken en gewoonlijk ter plaatse een huurauto regelen? Dat wordt op veel bestemmingen deze zomer een probleem, zeggen ze bij reisorganisatie TUI. "Tijdens de paasvakantie was dat alvast onmogelijk op Mallorca en op de Canarische Eilanden", zegt verhuurbedrijf Sunny Cars. "Dat zal deze zomer ook het geval zijn."

Is er ook een probleem voor vervangwagens?

Maar niet enkel bij huurauto's voor vakanties is er een probleem, zegt VAB. "We verwachten een hele drukke reiszomer, met veel mensen die met de auto op vakantie zullen gaan", zegt Matienko. "Meer auto's op de weg, betekent ook meer pannes en meer vervangwagens. Alleen zullen die er niet zijn. We zoeken momenteel naar oplossingen om de Belgen in het buitenland deze zomer te kunnen helpen als ze met problemen zitten."

© Fabio Camandona - creative.belgaimage.be

Komt er beterschap?

"Tegen de zomer zullen de voorraden alvast niet zijn aangevuld", zegt Matienko. "Maar uiteindelijk zullen er wel weer meer auto's kunnen worden geproduceerd en zal er dus een oplossing komen", zegt Suzanne Al van Sunny Cars. "Maar dat zal inderdaad deze zomer of zelfs dit jaar nog niet het geval zijn. Een oplossing zal eerder voor de langere termijn zijn."

De verwachting is dus dat de prijzen van huurauto's opnieuw - op lange termijn - weer zullen dalen. "Maar dan nog zullen we niet meer gaan naar de situatie van voordien, toen er een overvloed aan auto's was, die aan een lage prijs te huren zijn."

Meest gelezen