James Arthur Photography

Kruibeke wil referendum over fusiegesprekken met Beveren: "Luisteren of we die mogen verder zetten"

De gemeente Kruibeke wil zijn inwoners in een referendum bevragen of ze mag blijven verder praten met Beveren over een mogelijke fusie. Die gesprekken zijn begin deze maand gestart, maar de oppositie wil dat die gesprekken worden stopgezet. Er zijn volgens hen nog te veel onduidelijkheden over de gevolgen van een fusie met Beveren. 

"Bent u ermee akkoord dat we verdergaan met gesprekken met Beveren om tot een mogelijke fusie te komen?" Dat is de vraag die de gemeente Kruibeke wil voorleggen aan haar inwoners, nu de oppositie de mogelijke fusie met buurgemeente Beveren in twijfel trekt. 

Begin april kondigden Beveren en Kruibeke aan dat ze tegen 1 januari 2025 willen fusioneren tot 1 grote gemeente.  De planning die ze opstelden is strak:  beide gemeenteraden moeten eind oktober de principiële goedkeuring geven, eind 2023 zou dan het definitieve groen licht volgen, om goed een jaar later tot 1 gemeente te komen. 

"Te weinig info"

Oppositiepartijen SamenVoorKruibeke en D.E.N.E.R.T. gooien nu roet in het eten. Volgens hen zijn de gevolgen van een fusie tussen Kruibeke en Beveren onvoldoende onderzocht, en moet ook een mogelijke fusie met buurgemeenten Zwijndrecht en Temse opnieuw bekeken worden. "Zowel Temse als Zwijndrecht hebben al duidelijk aangegeven dat ze geen interesse hebben in een fusie met ons", zegt burgemeester van Kruibeke Dimitri Van Laere (N-VA), "maar als de oppositie dat wil, wil ik het hen gerust nog eens vragen."

Vertragingsmanoeuver

Volgens burgemeester Van Laere (N-VA) gaat het om een vertragingsmanoeuvre van de oppositie:  "SamenvoorKruibeke en  D.E.N.E.R.T. willen de oefening die we gemaakt hebben stopzetten en helemaal opnieuw beginnen. Waarschijnlijk zijn ze in snelheid genomen en hadden ze niet verwacht dat de gesprekken al zo vergevorderd zijn, maar dat is nu eenmaal hoe het gaat: het start met informele gesprekken en dan wordt het opengetrokken. We hebben een geïnteresseerde partner gevonden waar we verder mee kunnen spreken, meer dan praten met elkaar is er nog niet gebeurd."

Ze zijn waarschijnlijk in snelheid gepakt, en hadden niet verwacht dat onze gesprekken al zo ver staan

Dimitri Van Laere, burgemeester Kruibeke (N-VA)

Een datum voor het referendum is er nog niet. "Op de volgende gemeenteraad zal ik de goedkeuring vragen om een volksraadpleging te mogen organiseren", zegt burgemeester Van Laere (N-VA). "Het is trouwens de eerste keer dat we zoiets doen, dus het zal wel wat organisatie vragen."

Meest gelezen