AFP or licensors

Man met verstandelijke beperking geëxecuteerd in Singapore

In Singapore is een man met een verstandelijke beperking geëxecuteerd, ondanks internationaal protest. De man was veroordeeld tot de doodstraf omdat hij heroïne had gesmokkeld van Maleisië naar Singapore. Pogingen om de straf om te zetten naar levenslang, draaiden op niets uit.

Nagaenthran Dharmalingam (34) zat al sinds 2010 in de dodencel in Singapore. De man, een Maleisiër, was in 2009 opgepakt nadat hij betrapt werd met 43 gram heroïne toen hij de grens van Maleisië naar Singapore overstak. Volgens de drugswetgeving van Singapore, een van de strengste ter wereld, riskeert wie meer dan 15 gram heroïne bij zich heeft, de doodstraf.

In hoorzittingen was bepaald dat Nagaenthran Dharmalingam een IQ van 69 heeft en dus een verstandelijke beperking heeft. Er kwam veel protest tegen de doodstraf, volgens internationale bepalingen is het executeren van mensen met een verstandelijke beperking verboden. Maar volgens de rechtbank wist de man goed wat hij deed.

Sinds 2011 kan de rechtbank in Singapore besluiten om de doodstraf om te zetten in levenslang, maar alle pogingen om in deze zaak levenslang of gratie te krijgen, haalden niets uit. Vorige maand werd het vonnis bekrachtigd en waren er geen verdere juridische stappen meer mogelijk.

"Een schaamteloze schending van internationale wetten"

De zaak kreeg wereldwijd aandacht. Onder anderen de premier van Maleisië, miljardair Richard Branson en acteur Stephen Fry hadden opgeroepen om het doodvonnis om te zetten in levenslang, maar tevergeefs. Een laatste poging van zijn moeder om de doodstraf alsnog af te wenden, werd dinsdag afgewezen.

Nagaenthran Dharmalingam werd geëxecuteerd door ophanging. De laatste dagen van zijn leven bracht hij door in een isoleercel. De organisatie Reprive, die strijdt tegen de doodstraf, noemt hem het slachtoffer van een tragische gerechtelijke dwaling. "Het ophangen van een verstandelijk beperkte man is niet te rechtvaardigen en is een schaamteloze schending van internationale wetten", klinkt het.

Maandag waren honderden mensen samengekomen aan de Speakers Corner in Hong Lim Park, in het stadscentrum van Singapore, om te vragen dat de doodstraf omgezet zou worden. Het is de enige locatie waar inwoners legaal en in groep mogen samenkomen voor een vorm van protest, debatten of openbare discussies.

AFP or licensors

Meest gelezen