Foto: Google Maps

Studiebureau moet ondertunneling A8 in Halle onderzoeken: "Buurtbewoners en stad worden betrokken"

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) heeft een studiebureau aangesteld om de geplande ondertunneling van de A8 in Halle verder uit te werken. De A8 is de autosnelweg in Halle waar ook veel andere wegen op uitkomen. De ondertunneling van het stuk tussen de ring en het kanaal moet voor meer veiligheid en minder files zorgen.

De ondertunneling van de A8 in Halle staat al even op de planning en is onderdeel van de werken aan de ring rond Brussel. Jaren geleden waren er al eens plannen klaar voor een ondertunneling, maar die bleken te duur.  Voor een gedeeltelijke ondertunneling is er wel voldoende budget. Onder leiding van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters, heeft De Werkvennootschap, een organisatie die haar schouders zet onder grote en complexe mobiliteitsprojecten, studiebureau Sweco aangesteld om een voorontwerp te maken. 

Het studiebureau gaat eerst praten met alle betrokken partijen om vervolgens een voorontwerp en een projectnota te maken. Onder andere de buurtbewoners en de stad worden daarbij betrokken. Het resultaat moet een ontwerp worden om de A8 tussen de Brusselse Ring en het kanaal Brussel-Charleroi opnieuw in te richten. 

"Het gaat om een stuk van de A8 waar nog twee kruispunten met verkeerslichten zijn, aan de ene kant de Halleweg, aan de andere kant de Nijvelsesteenweg. De ondertunneling van de Halleweg en de Nijvelsesteenweg, met de ontsluiting van de wijk Rodenem, zijn de uitgangspunten. Het studiebureau onderzoekt hoe we dit best doen", legt Marijn Struyf van De Werkvennootschap uit. De A8 moet zijn functie als hoofdweg zo beter kunnen vervullen. 

Voor de uitvoering van de uiteindelijke werken en het onderhoud van de tunnel, zal er een private partner aangesteld worden. Minister Peeters heeft 5,6 miljoen euro voorzien voor de studie, de eigenlijke werken zijn begroot op 160 miljoen euro. Wanneer de werken effectief zullen starten, is nog niet duidelijk.

Meest gelezen