Parkeren in centrum Brussel vanaf 1 mei duurder

In het centrum van de hoofdstad wordt parkeren vanaf 1 mei duurder. Daarmee wil het stadsbestuur onder meer lang parkeren ontmoedigen en bestuurders aansporen publieke parkings te gebruiken. Ook de bewonerskaart wordt duurder vanaf een tweede wagen.

De grootste verandering vindt plaats in de vijfhoek van de stad Brussel en in de zone rond de Louizalaan en de Europese wijk van Kunst-Wet tot de Schumanrotonde: van groene zones worden dat grijze en dus duurdere, zones. In een grijze zone is de parkeertijd beperkt tot 4,5 uur, en betalen automobilisten het eerste uur 2 euro, de volgende drie uur telkens 3 euro en het laatste half uur 1,5 euro. Daarnaast moet er betaald worden tot 21 uur, en niet langer tot 18 uur.

"We willen bezoekers zo veel mogelijk stimuleren om een publieke parking te gebruiken, zodat er plaatsen op de weg vrijkomen en gemakkelijker gebruikt kunnen worden voor mensen die het echt nodig hebben", zegt schepen van Mobiliteit Bart Dhondt (Ecolo-Groen). "Parkeerplaatsen voor bijvoorbeeld mensen die slecht ter been zijn of ouderen. Er zijn ook heel veel leveranciers die naar de vijfhoek komen die nu gemakkelijker een plaatsje gaan vinden om te parkeren, dankzij dit nieuw parkeerreglement."

Tweede bewonerskaart duurder

Voor Brusselaars die hun wagen dagelijks willen parkeren op straat is er een kleine verandering. De eerste bewonerskaart kost nog altijd 10 euro, maar de prijs van de tweede bewonerskaart stijgt van 50 naar 110 euro. De derde bewonerskaart wordt afgeschaft. Wie iemand wil ontvangen, kan een bezoekerskaart aanvragen.

Meest gelezen