Radio 2

Tuinrobot houdt Kortrijkse sportvelden onkruidvrij met camera's en gps-verbinding

Kortrijk huurt 7 maanden lang de mechanische onkruidverdelger met de naam Violette. Dat is een machine uitgerust met Artificiële Intelligentie (AI) en verschillende boorkoppen. De innovatieve machine houdt de sportvelden onkruidvrij zonder gebruik van pesticide en zonder de inzet van extra mankracht. 

Kortrijk test de komende maanden tuinrobot Violette uit om het onkruid te verwijderen op sportterreinen. Die robot doet dat helemaal zelfstandig, met camera's en een GPS-verbinding. Hij is nu ingesteld om paardenbloemen en madeliefjes weg te nemen, maar je kan hem ook programmeren voor ander onkruid. Het grote voordeel is dat je met deze machine geen pesticiden moet gebruiken of tuinarbeiders moet betalen. Omdat het een test is zal Kortrijk de robot telkens maar de helft van een terrein laten doen. 

Kortrijk betaalt 9.000 euro en mogen daarvoor de machine 7 maanden gebruiken. Om zelf zo'n Violette aan te schaffen, moeten ze minstens 35.000 euro op tafel leggen.

Radio 2

Duurzaam en innovatief

De machine werd ontworpen door Vladimir Modylevskii, een Fransman van Russische oorsprong die nu in Nederland woont. “Het gaat om een prototype dat voor de eerste keer wordt ingezet in België,” vertelt Modylevskii. “De Violette werkt autonoom. Een gps-verbinding stuurt de machine over het veld, met een camera worden 20 berekeningen gedaan per seconde op basis van verschillende foto’s die worden gemaakt. Het duurt 2 seconden om een stukje onkruid weg te boren. Op dit moment is de machine ingesteld om onder meer paardenbloemen en madeliefjes te verwijderen. Maar de machine kan ook ander onkruid opsporen en verwijderen als die hiervoor wordt geprogrammeerd.”

De ontwerper van de Violette Vladimir Modylevskii
Radio 2

Proefperiode

De komende maanden wordt de Violette getest op drie sportvelden in Rollegem en Marke. “We verdelen de sportvelden in twee zones. De ene zone bewerken we met de Violette. Daar houden we alle resultaten van bij. Elke maand monitoren we het onkruid. Bij de andere zone zetten we Violette niet in. In september vergelijken we dan het resultaat”, zegt Dieter Vanhamme van de Kortrijkse Sportdienst. 

Meest gelezen