Vive le Vélo palmt Diksmuide en provincie West-Vlaanderen in met 6 nieuwe fietsroutes

In Diksmuide brengt inwoner Karl Vannieuwkerke zijn tv-programma Vive le Vélo tot leven in 6 nieuwe fietsroutes. Onderweg wordt op 35 plaatsen informatie gegeven in de stijl van Vive le Vélo. Op 4 juni worden de routes tijdens een groot feest in de boterstad ingereden.

De stad Diksmuide wordt een echte Vive le Vélo stad, naar het tv-programma van Karl Vannieuwkerke over de Ronde van Frankrijk. Op 4 juni krijgt de talkshow een verlengstuk in de vorm van 6 nieuwe fietsroutes. "De fietser kan kiezen uit routes met een afstand tussen 28 en 171 kilometer lang", legt de presentator, Karl Vannieuwkerke, uit. De routes hebben elk een kleur en richten zich zowel tot de recreatieve fietser als de doorwinterde wielertoerist. Ook mensen met een e-bike en families met kinderen worden niet vergeten. 

De routes zijn thematisch opgebouwd in ware Vive le Vélo stijl. "Aan de hand van 70 QR-codes onderweg krijgt de passant filmpjes te zien met toeristische tips en wielerweetjes. In Vladslo bijvoorbeeld is dat het verhaal rond de Duitse militaire begraafplaats maar ook de executie door de Duitse troepen van Marcel Kerff,  de eerste Belgische deelnemer aan de Ronde van Frankrijk in 1903", vertelt Vannieuwkerke.

Lees verder onder de foto:

Radio 2

Extra bewegwijzering

De stad Diksmuide staat centraal in de 6 routes. Maar op een 10-tal andere plaatsen zoals in Ieper, Nieuwpoort, Poperinge of Veurne zijn er instapplaatsen. De routes maken gebruik van de bewegwijzering van de fietsknooppunten. Alleen de twee kleinste richting Lampernisse en Pervijze en de routes door Koekelare, Kortemark en Lampernisse worden nog extra bewegwijzerd. 

Vannieuwkerke woont in Diksmuide en sloeg samen met de VRT, Westtoer en de stad de handen in elkaar om het fietstoerisme te promoten: "Een goed voorbeeld dat een samenwerking van verschillende besturen een meerwaarde kan betekenen voor een hele regio", vult burgemeester Lies Laridon (CD&V) aan. 

Fietsfeest

Op zaterdag 4 juni is er een heus Vive le Vélo fietsfeest op de Grote Markt in de Boterstad. Dan worden de 6 nieuwe routes ingereden. Na de middag wordt de Grote Markt omgetoverd in een Vive le Vélo fietsdorp met animatie, petanque, picon en Franse Chansons. 

Er zijn plannen om ook in de andere provincies Vive le Vélo fietsroutes uit te werken.

Radio 2

Meest gelezen