Radio 2

2.000 leerlingen van scholen in Sint-Niklaas doen mee aan autoloze schooldag

In Sint-Niklaas nemen bijna alle scholen vandaag deel aan autoloze schooldag. Zo willen de scholen hun leerlingen motiveren om het hele jaar door op een meer milieuvriendelijke manier naar school te komen. "Het is opvallend hoeveel leerlingen doorgaans met de auto worden afgezet, terwijl de afstand die ze moeten afleggen eigenlijk niet zo groot is", zegt initiatiefnemer Jordy Van der Heyden van Basisschool Sint-Camillus.

Vandaag vormt het hoogtepunt van een week vol klimaatvriendelijke acties waaraan bijna al scholen uit Sint-Niklaas meedoen. Het doel: een verkeersleefbare schoolomgeving, zonder auto's aan de schoolpoort én met kinderen die de hele straat kunnen innemen. "We hebben de kinderen en hun ouders warm gemaakt om deel te nemen aan deze actie, zodat ze deze positieve ervaring meenemen naar de toekomst", klinkt het bij initiatiefnemer Jordy Van der Heyden van Basisschool Sint-Camillus.

Radio 2

"Het is natuurlijk niet voor iedereen evident om op een andere manier dan met de auto naar school te komen", zegt leerkracht Simon Weetjens. "Je moet er het juiste materiaal voor hebben. En ook voor kinderen die wat verder wonen is het niet evident, maar gelukkig wonen veel leerlingen relatief dicht bij onze buurtschool. Zij kunnen dus gemakkelijk met de fiets naar school."

Gastcolleges

Naast de "autoloze zondag" staan er deze week nog een aantal andere klimaatbewuste acties op het menu. Zo komt er een theatervoorstelling waarbij op een kindvriendelijke manier de gevolgen van de klimaatverandering worden uitgelegd. Verder krijgen leerlingen van middelbare scholen les van enkele gastsprekers, waaronder enkele docenten van de Universieit van Antwerpen.

Meest gelezen