stad Genk

Genkse bibliotheek start met test om ook zonder personeel open te kunnen blijven

De bibliotheek van Genk test de komende maanden het Open Plus systeem uit met een groep van 50 mensen. Dat houdt in dat de bib voor hen ook enkele uren per dag onbemand open is. 

In navolging van Bree en Maasmechelen wil ook Genk een Open Plus bibliotheek worden. Dat betekent dat de bibliotheek naast de gewone openingsuren ook enkele uren onbemand open kan blijven, 's morgens vroeg enkele uren en 's avonds tot 22 uur. 

Een groep van 50 mensen is het systeem aan het uittesten. Bibliothecaris Geertje Descheemaker: "Het gaat om mensen die al lid zijn van de bib en vaak langskomen. Maar het is wel een groep die uit mensen van verschillende leeftijden bestaat, met zowel muziekliefhebbers als mensen die vooral boeken uitlenen. En ook de studenten, die de bib als studieplek gebruiken, hebben we aangesproken. En dat is een groep die massaal en enthousiast gereageerd heeft."

Er waren al mooie reacties. Iemand zei: de tijd ging wat trager precies, ik had heel veel tijd om rond te neuzen

Geertje Descheemaker, bibliotheek Genk

De test in de bibliotheek van Genk om ombemand open te zijn, is nog maar net gestart. Maar de eerste reacties zijn er al en die zijn positief.  "Jonge gezinnen zeggen bijvoorbeeld dat ze zes uur niet halen en dat ze nu, doordat we langer open zijn, op hun gemak door de bib konden om boeken te zoeken", zegt Geertje Descheemaker van de Genkse bibliotheek. En vooral meer tijd hebben blijkt een motivatie om voor of na de normale openingsuren langs te komen. "De tijd ging wat trager precies, ik had de indruk dat ik veel meer tijd had om rond te neuzen", klinkt het. 

"De bib in Genk is na de eerste opening zonder personeel ook netjes achtergelaten", getuigt de bibliothecaris. "Alles is goed verlopen, er is niks foutgelopen, maar het was ook maar de eerste dag", zo gaat ze verder.  De testperiode loopt tot eind juni. 

Als de evaluatie van het project positief is, kan het systeem effectief ingevoerd worden. Maar dan moet er technisch wel nog heel wat gebeuren. En dan moet er ook geïnvesteerd worden. Het is dus nog even afwachten of de Genkse bib volgend jaar ook echt een Open Plus bibliotheek wordt. 

Meest gelezen