Belga

Na zijn ouders en twee broers heeft nu ook Eric uit Kapelle-op-den-Bos kanker door asbest: "Woonden bij Eternitfabriek"

Eric Jonckheere (63) uit Kapelle-op-den-Bos is het vijfde gezinslid van de familie met longvlieskanker. Zijn ouders en twee broers stierven de voorbije jaren aan hun ziekte veroorzaakt door asbest. Eric woonde als kind in de buurt van de Eternit-fabriek in zijn gemeente. Jaren geleden voerde hij een juridische strijd tegen de betonfabriek, vandaag trok hij opnieuw naar de rechter. 

Eric Jonckheere groeide op in de buurt van de Eternitfabriek in Kapelle-op-den-Bos. De vader van Eric werkte in de betonfabriek. De man kreeg longvlieskanker veroorzaakt door asbest. Ook de moeder van Eric, net zoals zijn twee broers werden met dezelfde ziekte gediagnosticeerd. Allen stierven ze aan de ziekten. Vandaag op de 'Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk' maakte Eric bekend ook zelf aan longvlieskanker te lijden. 

Mijn vader werkte bij Eternit, ons gezin woonde vlakbij

"Helaas ben ik de vijfde in mijn familie die geconfronteerd wordt met deze ziekte", vertelt Eric Jonckheere. "Mijn vader werkte in de Eternitfabriek in Kapelle-op-den-Bos en we woonden er in de buurt. Jarenlang heb ik een juridisch gevecht uitgevochten tegen de fabriek en nu ben ik zelf slachtoffer." 

Eternit opnieuw voor rechter

Vijf jaar geleden bevestigde het hof van beroep de uitspraak van de rechtbank van eerste aanleg uit 2012, die oordeelde dat de Eternitfabriek verantwoordelijk was voor de ziekte van zijn moeder, Françoise Van Noorbeeck. Nu stapte Eric opnieuw naar de rechter. Eric, die ook voorzitter is  van Abeva, de vereniging van asbestslachtoffers in België,  heeft Eternit opnieuw gedagvaard voor de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Hij beweert dat de cementproducent, die tot 1998 bouwmaterialen met asbest produceerde, een opzettelijke fout heeft gemaakt en daarom verantwoordelijk is voor zijn longvlieskanker.

Asbestfonds

Door Eternit nu voor de rechtbank te dagen, wil Jonckheere komaf maken met het feit dat wie geen gerechtelijke stappen zet tegen de fabriek gewoon een schadevergoeding uit het Abestfonds krijgt. Hij wil het debat over die immuniteit omgooien en tegelijk roept hij de fabriek ook op om een asbestverwijderingsplan op te stellen.

Meest gelezen