Videospeler inladen...

Gedetineerden trainen honden met gedragsproblemen: “Ik help de hond en mezelf om socialer te worden”

Deze week zijn 6 gedetineerden uit de gevangenis van Hasselt gestart met het trainen van enkele honden uit het dierenasiel van Genk. De honden hebben gedragsproblemen, door de training hoopt het asiel dat de honden makkelijker geadopteerd kunnen worden door gezinnen. Maar ook voor de gedetineerden is het een goede oefening.

Gedetineerde Hasan staat met asielhond Hugo op een grasveldje binnen de muren van de gevangenis. In zijn hand heeft hij een snoepje en een klikker om de aandacht van de hond te trekken. “Als ik klik weet de hond dat hij een beloning gaat krijgen, nu geef ik hem een commando en als dat goed gaat dan krijgt hij een snoepje.” 

BEKIJK - Het Journaal zag hoe de gedetineerden omgaan met de honden:

Videospeler inladen...

Het is de tweede keer deze week dat de gedetineerden de asielhonden trainen binnen de gevangenismuren. In totaal zullen er 16 sessies zijn van telkens anderhalf uur waar de honden leren zich te gedragen, na deze tweede sessie kunnen ze al een pootje geven en mooi zitten. De gevangenen uit Hasselt mogen de hond een nieuwe naam geven. “Want aan de eerste naam die de honden kregen, hebben ze te veel negatieve herinneringen. Als ze naar een nieuw gezin gaan, dan krijgen ze sowieso een nieuwe naam”, vertelt Hasan. “Die krijgen ze nu al met de nieuwe opvoeding.”

Beluister hier hoe gedetineerden de asielhonden trainen:

Belgian Cell Dogs is special opgericht om honden uit het asielcentrum te selecteren om ze te laten trainen door gevangenen. “Het gaat heel goed, ondanks de drukte nu”, vertelt begeleidster Jenna enthousiast. “Het werkt van beide kanten, niet alleen voor de honden, ook de gevangenen hebben er wat aan.” Ook voor de gedetineerden is het een positieve ervaring. “Voor de gedetineerden is het een mooie kans om competenties op te doen”, vertelt gevangenisdirecteur Anca Wauters. “Maar ook dat ze eens een keer uit hun cel mogen en iets positiefs kunnen doen voor de maatschappij waardoor hun eigenwaardegevoel zal stijgen.”

Ik vertrouw niemand meer. Misschien komt dat terug door het contact met deze hond
Gedetineerde Marco

Wat verderop probeert Marco zijn hond te laten zitten. “De honden krijgen een nieuwe kans, maar wij ook”, zegt Marco terwijl hij zijn hond in bedwang houdt. “Misschien worden we hierdoor ook wat socialer. Ik vertrouw niemand meer, zeker niet in de gevangenis. Misschien komt dat terug door deze hond.”

Asielhond Hugo moet even bekomen van de training
© Radio 2

Meest gelezen