Rudy Dillen van de Geschiedkundige kring in Herentals

Herentals Kampioenschap Tapschieten: "Oud volksspel nieuw leven inblazen"

In Herentals vindt in augustus het Kampioenschap Tapschieten plaats, een oud volksspel dat ze daar weer onder de aandacht willen brengen. "Enkele loden schijven en muntjes, meer heb je niet nodig voor wat ontspanning en vertier", zegt Rudy Dillen van de Geschiedkundige Kring.

Tapschieten, of paapgooien, wordt nog vaak gespeeld in de Noorderkempen, vertelt Rudy Dillen van de Herentalse kring voor geschiedenis en heemkunde op Radio 2. "Het is een oude volkssport die onze ouders en grootouders speelden, in een tijd waar er nog geen televisie was, en mensen andere tijdverdrijven zochten. Mensen spraken een plaats af, elk met eigen loden schijven en munten."

Op 28 augustus vindt voor de eerste keer het Herentals Kampioenschap Tapschieten plaats. "Onze Kring bestaat dit jaar 50 jaar en tijdens het Heemfeest wordt het tornooi Tapschieten georganiseerd. Het leek ons een mooie gelegenheid om mensen opnieuw te laten kennismaken met deze oude volkssport."

Beluister hier de reportage.

Er wordt gespeeld met een tap of paap, een houten cilinder van 8 cm hoog waarop 8 munten worden geplaatst. De deelnemers moeten 8 meter van de paap gaan staan. Elke deelnemer krijgt zijn eigen loden schijf , van 800 gram,  met een uniek nummer op. "De bedoeling is om zoveel mogelijk munten te verzamelen door de paap omver te gooien en ervoor te zorgen dat de schijven van de eigen ploeg zo dicht mogelijk bij de centen liggen", legt Dillen uit. 

De organisatie richt zich vooral op inwoners uit Herentals, zij kunnen deelnemen aan het tornooi. "In aanloop naar het kampioenschap organiseren we vier initiatie-avonden, elke laatste donderdag van de maand."

Meer info via www.herentaldum.be/tapschieten

Meest gelezen