VOC Neteland

Koppel oehoes nestelt zich voor derde jaar op rij op balkon in Geel

Voor het derde jaar op rij heeft een koppel oehoes een balkon in Geel uitgekozen om zijn nest te maken. Ze broedden één jong uit. Omdat het balkon niet de veiligste plek is om te leren vliegen, wordt het kuiken voorlopig opgevangen in het vogelopvangcentrum VOC Neteland.

Ook dit jaar zijn er weer oehoes beland op een balkon in Geel. Dat gebeurde twee jaar geleden voor de eerste keer en sindsdien komen ze elk jaar terug. 

Dit jaar is er één kuiken uitgebroed. Voor de veiligheid zit het niet meer in het nest op het balkon. Het werd naar VOC Neteland gebracht.

Nestverlaters springen uit het nest op de grond om daar te leren vliegen. Dat is niet ideaal in een stadscentrum

Beluister hier het gesprek met Celeste Dillen van VOC Neteland

"Het dier is van het balkon naar beneden gevallen", zegt Celeste Dillen van VOC Neteland. "Het is al een vrij groot jong, een nestverlater. Op die leeftijd springen ze uit het nest om op de grond te leren vliegen. In een bos gaan de ouders nog altijd in de buurt blijven en eten brengen. Maar dat is minder het geval in een drukke straat in het centrum van Geel."

Het zal nu in het VOC de nodige voeding krijgen en rustig kunnen leren vliegen in een veiligere omgeving. 

De vorige jaren werden de jongen om die reden ook al weggehaald. "Ja, de ouders blijken niet bij te leren. Het is ook niet echt een normale plaats voor oehoes om een nest te maken. Maar intussen is het moederdier geringd en toen werd gezien dat ze ook al een andere ring had, een kweekring. Vermoedelijk is het dus een valkeniersvogel geweest en heeft ze daarom minder schrik van mensen."

Meest gelezen