Kwaliteitslabel voor Hasseltse cafés: veiliger uitgaansleven promoten

De stad Hasselt lanceert een kwaliteitslabel voor danscafés die inspanningen leveren om het uitgaansleven veilig te laten verlopen. Om het label te krijgen, moeten cafés tegen september dit jaar voldoen aan enkele voorwaarden, zoals oordoppen voorzien en vermijden dat klanten overmatig drugs of alcohol gebruiken. 

Het Quality Bar-label is een initiatief van stad Hasselt, het Vlaamse Expertisecentrum Alcohol en Andere drugs (VAD) en Horeca Vlaanderen. De bedoeling is om een veilig en positief uitgangsleven te creëren in de stad. Cafés krijgen dit label als ze in orde zijn met 5 basisdiensten: oordopjes aanbieden, een EHBO-koffer voorzien, informatie verspreiden over alcohol en drugs, veilig verkeer promoten en deskundig personeel. Voor dat laatste moet het personeel een opleiding volgen bij het VAD om aandachtiger te zijn voor overmatig drug- en alcoholgebruik bij klanten.

Maxim Willems van Café Café en Kristof Grossi van Café De Koestal zijn alvast postief: "We waren al grotendeels in orde met alles, maar het is toch fijn om die erkenning te krijgen en het label dan aan de deur te plakken", zegt Maxim. "De opleiding voor het personeel lijkt mij goed, misschien zijn er dingen die we tot nu over het hoofd zagen. We krijgen nu ook ondersteuning van stad en dat is fijn", aldus Kristof.

(Dans)cafés kiezen zelf om in te gaan op dit initiatief. Ze moeten tegen september 2022 in orde zijn met de 5 basisdiensten om het label van dit en volgend jaar te krijgen. 

Meest gelezen