VLIZ

Maritieme school uit Oostende wil niet meer varen met opleidingsschip na positieve drugstest van bemanning

Het Maritiem Instituut Mercator, een middelbare school uit Oostende, die maritieme opleidingen geeft, werkt voorlopig niet meer samen met het opleidingsschip De Broodwinner. De schipper daarvan heeft gisteren een positieve test afgelegd voor alcohol en drugs, terwijl er leerlingen aan boord waren. 

De Broodwinner is een vissersschip waarop jongeren, die een maritieme opleiding volgen, praktijkles krijgen. Chris Vandecasteele, algemeen directeur van scholengroep Stroom in Oostende: "Het schip is een externe partner. Het is eigendom van de overheid en we krijgen een aantal dagen waarop onze leerlingen aan boord van het schip opleiding volgen. Bij het uitvaren gisteren bleek dat de schipper positief had getest op alcohol en drugs. Ook een ander bemanningslid had drugs genomen."

Het vertrouwen is hierdoor geschonden

Chris Vandecasteele, algemeen directeur van scholengroep Stroom in Oostende

Het Maritiem Instituut Mercator schort daardoor de samenwerking met het schip De Broodwinner op. Chris Vandecasteele: "We hebben alle vaarten onmiddellijk stopgezet, want wij tillen daar erg zwaar aan. Vooral omdat wij een protocol hebben afgesloten met de reder van het schip over nultolerantie. Ze hebben niet alleen dat protocol geschonden, maar ook ons vertrouwen."

Er komt later een overleg met de reder.  De school wil pas weer een beroep doen op het schip als er 100 procent zekerheid is dat zoiets niet meer gebeurt.

Meest gelezen